Her kan magten skifte ved kommunalvalget: Den mindste kommune kan give det største drama

Kommunalvalget i hovedstadsområdets mindste kommune, Dragør Kommune, den 16. november 2021 kan meget vel byde på et magtskifte. Hele fire parter er næsten lige store, og så kan alt ske på valgnatten. 

NY VALGANALYSE
Denne artikel blev udgivet i november 2020. Du kan læse en helt ny analyse af valget i Dragør Kommune ved at trykke på linket herunder:


Mens en stor del af borgmestrene i hovedstadsområdet sandsynligvis opnår genvalg ved det kommende kommunalvalg, er der flere kommuner, hvor magten kan tippe. Her kan de store dramaer udspille sig. Med et år til kommunalvalget tager TV 2 Lorry temperaturen på de ‘sving-kommuner’ i sendeområdet, hvor magten kan skifte. 

Denne gang Dragør Kommune:

Hovedstadsområdets mindste kommune kan producere kommunalvalgets potentielt største drama.

Venstres Eik Dahl Bidstrup har siden valget i november 2013 siddet i borgmesterstolen. Han overtog posten fra Socialdemokratiet, der selv kaprede pladsen fra Konservative, som før det nappede den fra lokallisten Tværpolitisk Forening.

Med andre ord: Dragør er en vaskeægte sving-kommune.

Spidskandidater fra hele fire partier kan komme i spil til borgmesterkæderne, når indbyggerne i Amager-kommunen skal til valg i november. Få hundrede stemmer adskiller Venstre, Socialdemokratiet, Konservative og Tværpolitisk Forening, som hver især har tre, tre, tre og fire medlemmer i kommunalbestyrelsen.

De seneste fire år har været præget af uro i den lille kommune. I 2018 var Dragørs økonomi så hårdt presset, at et snævert flertal med Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti måtte igangsætte en akut spareplan og vedtage store forringelser på blandt andet børneområdet. Her prioriterede flertallet at lukke en daginstitution og to skolefritidsordninger, mens byggeriet af en stor vandpark i stedet blev prioriteret.

quote Samarbejdet i byrådet har i den nuværende konstituering ikke fulgt de gængse landspolitiske skillelinjer

Redaktør på Dragør Nyt, Henrik Askø Stark

Det fik flere hundrede borgere i kommunen til at samles foran rådhuset, hvor de buhede i kor af borgmester Eik Dahl Bidstrup. Senere gik vandparken også i vasken, efter Socialdemokratiet trak støtten til det omstridte budgetforlig.

Senest er det dog lykkedes Dragør-borgmesteren at samle et bredt flertal bag sig. I april kom lokallisten Tværpolitisk Forening med i en ny konstituering, hvor kun Konservative står uden for.

 

Lyn-analyse fra redaktør på Dragør Nyt, Henrik Askø Stark:

- Samarbejdet i byrådet har i den nuværende konstituering ikke fulgt de gængse landspolitiske skillelinjer. Mandatfordelingen blandt de fem lister i byrådet er jævnt fordelt. Det handler om at kunne tælle til otte, og det kræver i det nuværende byråd deltagelse af mindst tre partier. 

quote Der kan ske meget på en valgnat

Redaktør på Dragør Nyt, Henrik Askø Stark

- De fleste partier forventes af stille med en borgmesterkandidat – og kommer resultatet til at ligne det, vi kender i dag, kan en ny borgmester komme til med forskellige kombinationer af partier bag sig, ligesom den siddende borgmester vil kunne fortsætte – enten med samme konstituering eller med et nyt flertal bag sig. Der kan ske meget på en valgnat.

- Alle partier går i sagens natur efter at sidde for bordenden og sætte mest muligt præg på Dragørs udvikling. Der er imidlertid stor forståelse for nødvendigheden af et godt samarbejde på tværs, og netop i år har samtlige partier for første gang i kommunens historie lavet en samlet aftale om budgettet for 2021. Derfor har jeg en formodning om, at de forskellige partier på valgnatten vil søge indflydelse, også selvom det skulle glippe med borgmesterposten. 

I hvilke andre kommuner kan magten skifte? Læs mere her. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik