Først fandt de en lårbensknogle, så en kæbe: Mose-offer fra oldtiden gravet op i Nordsjælland

En gruppe arkæologer har gjort et spændende fund ved en mose i Egedal Kommune.

Arkæologerne havde håbet på, at det ville ske. 

Det var lige før, at de regnede med det. 

Men da de så, at knoglerne fra et menneske stak op fra den mørke mosejord ved Stenløse Mose, steg spændingen alligevel hos gruppen. 

- Det var en ret vild oplevelse, siger Emil Winther Struve, der er arkæolog hos museet ROMU i Roskilde og ansvarlig for udgravninger i Egedal Kommune, til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Det sker ikke så tit, at man finder et moselig. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Den slidte kæbe tyder på, at der er tale om en ældre person.
Den slidte kæbe tyder på, at der er tale om en ældre person.
Foto: ROMU

Først fandt de en lårbensknogle. Så en underkæbe. Da de havde gravet i hele området, stod de tilbage med det meste af benene, bækkenet og kæben fra et menneske fra oldtiden. 

Et moseoffer, mener arkæologen. 

- Sammen med liget var der blevet lagt forskellige ting i mosen. Der var knogler fra flere forskellige dyr og en stenøkse fra bondestenalderen. Derfor tolker vi det som en ofring, siger Emil Winther Struve. 

Det vides ikke, om der er tale om en mand eller kvinde. Lårbensknoglen er forholdsvis kraftig og viser, at der er tale om en relativt høj person, fortæller Emil Winther Struve.

- Underkæben viser, at det er en person, der har haft et voldsomt slid på sine tænder. Emaljen er stort set slebet bort. Det fortæller os, at der er tale om en ældre person, siger han.  

Toppen af poppen

Moseofferet blev fundet i slutningen af oktober under forberedelserne til en udvidelse af den bydel, der skal opføres omkring Egedal Rådhus. 

Det er anden gang, der bliver fundet et menneskeskelet i området. Første gang var i 1947.  Og det var netop derfor, at Emil Winther Struve og kollegaerne inden fundet havde spøgt med, at de nu skulle ud og finde et nyt. 

- Da vi så knoglerne, tænkte vi, at her har vi fat i noget, der er virkelig spændende, siger han:

- Det er klart, at når man står med sådan en kæbe fra et menneske, der har levet i oldtiden, så tænker man over, hvad det er for en person, og hvad det er for en historie, der ligger bag, at vedkommende er endt i mosen. 

quote At finde et moselig er jo toppen af poppen

Charlotte Haagendrup (K), kulturudvalgsformand i Egedal Kommune

De samme tanker optager Charlotte Haagendrup (K), der er kulturudvalgsformand i Egedal Kommune. 

- Jeg synes, det er vanvittig spændende. At finde et moselig er jo toppen af poppen. Jeg gad godt have ti minutter med offeret og spørge: Hvem var du, hvad er din historie, og hvordan endte du i mosen?, siger hun. 

Knoglerne skal nu undersøges nærmere for at kunne bestemme menneskets alder, køn og tidsperiode. Derefter skal de udstilles. 

- Jeg glæder mig til, at Egedals borgere kan få lov til at hilse på en tidligere borger i kommunen, siger Charlotte Haagendrup.

Det er ikke så ofte, at man finder mose-ofre, men til gengæld har man i forbindelse med udgravninger flere gange i Lorrys område stødt på arkæologfund.

Nedenfor har vi samlet tre andre fund, der har gjort os klogere på fortiden.

Overraskende fund fra fortiden

1

Danmarkshistorien væltede op under skole

Gråbrødre skole er nu solgt for 60 millioner og skal omdannes til lejeboliger. Foto: Roskilde Kommune

I forbindelse med at en gammel skole i Roskilde skulle omdannes til nye boliger, væltede Danmarkshistorien nærmest op af jorden.

Arkæologerne regnede ikke med at finde noget interessant, men de tog i den grad fejl, viste det sig.

- Lagene indeholdt store mængder affald i form af knogler, trækul, brændt lerklining fra enten husvæg eller ovn, en kam af ben, en stylus (et skriveredskab fra middelalderen) samt en større mængde keramikskår, alle med foreløbig datering til 1200-tallet, fortalte Jesper Langkilde, der er museumsinspektør og arkæolog på Roskilde Museum, dengang.

Du kan læse mere her.

2

500 år gammel nøgle dukkede op under rådhus

Foto: Liv Appel/Museum Nordsjælland

En oldgammel nøgle på 9 gange 17 centimeter dukkede pludseligt op af jorden i Helsingør tilbage i august.

Arkæologen bag fundet var ikke sen til at kalde det et "yderst sjælden fund".

- En stor nøgle passer til en stor lås. Bag en stor lås gemmer der sig ofte noget værdifuldt. Der kommer en gang imellem store nøgler ind fra folk, der går med metaldetektorer. Men det er utroligt få, vi arkæologer finder, når det kommer til stykket, sagde arkæologen bag fundet.

Er du nysgerrig på arkæologens teori om, hvad nøglen blev brugt til, kan du læse mere her.

3

"Blærerøvsknive" stadig skarpe efter 4000 år i jorden

De otte knive blev fundet stående lodret i jorden, helt tæt på hinanden. Foto: Jacob Bagge - TV 2 Øst

Ved Store Heddinge på Stevns blev der fundet en samling helt tynde knive, skarpe som barberblade, som var lavet i den bedste kvalitet flintesten.

Brian Westen fra Museum Sydøstdanmark legede lidt med tanken om, at de otte knive ganske simpelt var blevet glem i et slags depot. Men samtidig luftede han også tanken om, at de var endt i jorden som en slags ofring til guderne.

Læs mere om den historie her og få også svar på, hvorfor knivene omtales som "blærerøvsknive"


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik