Lennart blev træt af affald i naturen: Nu har han dannet Naturvogterne

Mange steder er smukke naturområder plaget af affald. I Dragør har en stor gruppe mennesker taget sagen i egen hånd og stiftet foreningen Naturvogterne.

Nu går kampen mod skrald og affald i naturen i gang. I hvert fald i Dragør. Her har foreningen Naturvogterne netop set dagens lys, og medlemmerne er strømmet til. På søndag afvikler de en official affalds-indsamlingsdag, og så er det tanken, at medlemmerne generelt  lige snupper lidt affald med hjem fra naturen, når de alligevel er ude med hunden eller bare er på travetur.

- Det er stukket helt af og overgår mine vildeste forventninger - vi runder snart 700 medlemmer på Facebook. Men der er også mange, der melder sig ind i selve foreningen. Og når vi på søndag skal ud for at samle affald, ja så er der 100, der aktivt har meldt sig til. Og hvis de hver i sær tager nogle med, så bliver vi jo virkelig mange, fortæller Lennart Løfberg til TV 2 Lorry.

Stor interesse fra start

Han fik ideen til at gøre noget i løbet af den forgangne vinter. Han bruger selv naturen, når han lufter hund, løber sig en tur eller sejler i sin kajak. Og hver gang har han ladet sig frustrere over affaldsmængder, der tankeløst smides i naturen.

- Så skrev jeg et opslag i vores lokale Facebookgruppe og efterlyste, om der var andre som mig, der kunne tænke sig at gøre en forskel. Jeg fik straks 200 likes på opslaget, og så var der 15-20 mennesker, der skrev direkte til mig. Jeg har ikke erfaringer med at stifte en forening, men hen over vinteren har vi fået holdt generalforsamling, og nu er det en rigtig forening, hvor folk betaler 100 kroner om året for at være med, fortæller Lennart Løfberg, der beskriver sig selv som en helt almindelig familiefar, der er irriteret over affald i naturen.

quote Hvis mange ser det som et dagligt ansvar at samle lidt affald, kommer det til at gøre en forskel.

Lennart Løfberg, stifter, Naturvogterne

Han understreger, at Naturvogterne på ingen måde skal fungere som politi eller i øvrigt skælde folk ud. Det er ikke det negative, de vil fokusere på. Og nogle af de mennesker, der har meldt sig ind i foreningen, er meget naturinteresserede og har en stor viden, mens andre "bare" er hundeluftere eller folk, der kan lide at gå en tur.

- Ideen er så, at hvis vi er mange, der ser det som et dagligt ansvar, at man samler lidt affald op - så kommer det til at gøre en forskel, siger han.

Stort affaldsarrangement på søndag

Og på søndag skal der samles affald ind i stor stil. Lennart Løfberg fortæller, at foreningens medlemmer går i gang om morgenen, og hvis de så uploader billeder af affald, de har samlet ind, så deltager de om aftenen i en lodtrækning, hvor det lokale erhvervsliv har doneret præmier. 

quote Det kan da godt være, at man har et lille barn. Men man kan da tage lortebleen med sig.

Lennart Løfberg, stifter, Naturvogterne

TV 2 Lorry kunne i sidste måned fortælle om vandreruten Amarminoen, der giver særlige udfordringer på det stykke, hvor den går langs stranden i Dragør - tæt på beboelse. Her flyder det med affald, og der er også eksempler på menneskelig afføring på strækningen.

TV 2 Lorrys omtale af sagen fik Dragør Kommune til at genåbne flere offentlige toiletter, der ellers er vinteraflåst, og Lennart Løfberg bekræfter, at Amarminoen giver ekstra udfordringer for affaldsbekæmperne.

- Det er indiskutabelt, at Amarminoen fører til mere affald. Jeg var selv ude a gå på lidt af strækningen i går og stødte for eksempel på en fyldt lorteble. Det kan da godt være, at man har et lille barn, men man kan da tage den med, siger han undrende.

Vi har før fortalt, at Amarminoen fører til uønskede udfordringer i Dragør - her er en af dem - en menneskelort i en carport.
Vi har før fortalt, at Amarminoen fører til uønskede udfordringer i Dragør - her er en af dem - en menneskelort i en carport.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

Rengøring af Københavns Havn

Forårsrengøring af Københavns Havn skudt i gang

Trafikstøj

playStøjplaget Vallensbæk-borgmester: "Har man glemt de borgere, der lever med - og dør af – støj?"

Torsk i Øresund

playSnart bliver det lettere at få torsk på krogen i Øresund

Højkvandsport i Køge

playHøjvandsport skal beskytte Køge mod oversvømmelser

Dragør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere