Slut med svanereder af affald: Nu kan du samle skrald fra Søerne i kajak

Fra fredag kan du låne en kajak gratis i Peblingesøen, hvis du samler skrald op, mens du sejler.

- Det går ikke, at svanerne bygger reder i skrald.

Sådan lyder det fra Anders Jørn Jensen, der er centerleder for Miljøpunkt Nørrebro, der nu vil forsøge at få gjort kål på affaldet i Søerne i København.

Derfor er de gået sammen med foreningen GreenKayak og lavet en miljøkajak, hvor man  sommeren over kan booke en tur på Peblingesø.

- Konceptet er, at man låner en kajak gratis, og så samler man skrald i Søerne og sorterer det bagefter, siger Anders Jørn Jensen til TV 2 Lorry.

Hans kommentar om, at svanerne i Søerne ikke skal bygge reder af skrald, er ikke bare et tænkt eksempel. 

Flere år i træk har det nemlig været tilfældet med skrald kastet over skulderen fra Dronning Louises Bro. Og skraldet kan være til stor skade for svanerne.

I 2018 fortalte TV 2 Lorry, at svanerne i Søerne igen byggede reder med skrald i.

- Problemet er eksempelvis plastik, som ikke bliver nedbrudt. Hvis dyrene spiser det, så kan de risikere at dø af det. De kan risikere at blive viklet ind i det, og det er jo et rigtig stærkt materiale, så det kan de også dø af, har Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening tidligere fortalt til TV 2 Lorry.

 
 
Foto: Mads Claus Rasmussen - Scanpix Ritzau

Sort svane og grim ælling

GreenKayak har længe haft et lignende initiativ i Københavns Havn.  Siden initiativet startede i 2017 har frivillige samlet over 25 tons skrald op i hav og sø omkring København.

Samarbejdet med Miljøpunkt Nørrebro er opstået, fordi man i mange år har haft en drøm om at flytte sine kajakker til Søerne.

Miljøpunkt Nørrebro har ligeledes haft tanken om affaldsindsamlingen på vand i noget tid.

- Vi har haft arbejdet med et projekt, hvor en sort svane eller en grim ælling i Søerne, skulle samle skrald, siger Anders Jørn Jensen.

Book MILJØKAJAKKEN

Igennem Nørrebro Lokaludvalg kom de to foreninger i kontakt med hinanden, og derfra besluttede man sig for at søsætte projektet så hurtig, man kunne.

- Vi tænkte, at der skulle være noget aktivitet, mens der er corona, hvor man ikke må være stimlet sammen på det tætte Nørrebro, så vi har brug for at lave nogle aktivitetet ude på Søerne, siger Anders Jørn Jensen.

Lavpraktik fødte projekt

Selvom begge foreninger har puslet med idéen i lang tid, er det ren og skær lavpraktik, der gør, at projektet først bliver til noget nu,

- GreenKayak har en kajak, og vi har et sted at opbevare den. Så simpelt er det, siger Anders Jørn Jensen.

Projektet bliver søttet økonomisk af Nørrebro Lokaludvalg.

Kajakken vil være på søen hele sommeren og efteråret, og interesserede kan booke online via miljoe-noerrebro.dk og https://www.greenkayak.org/ fra uge 28.

Se vores indslag om GreenKayak. Siden initiativet startede i 2017 har frivillige samlet over 25 tons skrald op i hav og sø omkring København.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

AMDR_Dampvarme_FP

Slut med skoldhed damp i københavnske varmerør

gasflasker

Livsfarligt affald: Skraldemand nær ramt af gaseksplosion

Teknik-og Miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen, synes det er en god ide, at begrænse antallet udeserveringer.

Borgmester ser bilfrie søndage som vejen til en bedre hovedstad

furesoe.jpg

Mere natur og stillezoner i byrummet? Kommune beder borgerne om hjælp

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere