3-årige leger sig ind i alfabetet i børnehaven

I Brøndby kan pædagogerne få 3-6 årige til at lege sig ind i alfabetet og tal med glæde. Nu udbredes konceptet ,"Leg på stregen", til hele landet.

00:50

Børn helt ned til 3 år kan nu lege sig ind i alfabetet og i talrækken. Konceptet "Leg på stregen i Børnehavne" udbredes nu til hele landet via Kræftens bekæmpelses hjemmeside.

- I dag skal vi høre om "Bogstav-Lars", der laver vrøvleord. Men der har været indbrud i hans værksted. Og hvad er  der mon stjålet?, spørger  Bianca Balslev, pædagog i Børnehuset Kærdammen i Brøndby, de ti børnehavnbørn, der står foran hende.

- Bogstaverne!, råber børnene begejstrede. Og så går en leg i gang, hvor de skal finde små, runde plader med bogstaver på forskellige steder på legepladsen. Børnene løber rundt og kommer tilbage og lægger bogstaverne på plads i et stort felt, der er malet op på asfalten i gården ved børnehaven.

- Det kræver engagerede voksne. Børn kan lære alt, hvis der bare er et engageret voksent menneske, der vil fortælle dem noget.

Bianca Balslev, pædagog i Børnehuset Kærdammen, Brøndby

Frigivet til hele landet i dag

I dag bliver videreudviklingen af konceptet "Leg på stregen", der oprindeligt var udviklet for at få skolebørn til at lege lærdom ind, frigivet til alle børnehaver landet over.

Kræftens Bekæmpelses hjemmeside kan du se hvordan børn kan bruge lege og lære med konceptet.

Børnene i Børnehuset Kærdammen har i 1½ år været levende prøveklude for videreudviklingen af "Leg på stregen", som nu altså er målrettet 3-6 årige.

Alle børnehaver er forpligtet til at præsentere de små for tal, bogstaver og andre faglige begreber. Og det kan sagtens lade sig gøre, siger Bianca Balslev:

- Det kræver engagerede voksne. Børn kan lære alt, hvis der bare er et engageret voksent menneske, der vil fortælle dem noget, siger hun i dag. Hun står midt i de mange glade børn, der nu er gået i gang med at lege med tal og figurer. 

Læs også Unge med indlæringsvanskeligheder kommer bag kassen

Vigtigt med bevægelse tidligt

- Kræftens Bekæmpelse arbejder med at gøre det nemmere for alle danskere at bevæge sig i hverdagen. Det er vigtigt at starte med børnene, fordi en fysisk aktiv hverdag og gode vaner dannes tidligt, siger Mette Lolk Hanak, afdelingschef for Forebyggelse & Oplysning i Kræftens Bekæmpelse.

Oprindeligt havde organisationen udviklet konceptet til skolebørn.

Men de helt små kan nu få glæde af det, takket være Bianca Balslev og kollegaerne i Brøndby.

- Det gør mig stolt at se, hvor meget de dygtige medarbejdere her i Børnehuset Kærdammen har fået ud af det, siger Mette Lolk Hanak. Imens er de 3-6 årige nu er i gang med at identificere former og figurer, samt tallene fra 1 til 14.

- Rektangel, rombe og trekant, siger 6-årige Louis Stegman Holm.

Altsammen ude i børnehavnens gård og ved hjælp af store malede felter.

- De kan blive ved og ved, længere end vi voksne kan, siger Bianca Balslev om børnene, der hopper sig gennem en remse om former og figurer og slutter med et "high-five", når de har gennemført. 

Børn helt ned til 3 år kan nu lege sig ind i alfabetet og i talrækken. Konceptet Foto: TV 2 Lorry

 

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik