Kommune i grøn indsats: Tip et træ

Ballerup beder borgerne om hjælp til at udpege kommunens værdifulde træer

Der er stort set ikke det gode, man ikke kan sige om træer. De skaber biodiversitet og er levested for en masse dyrearter. De opsuger CO2. De renser vand. De skaber skygge, og de er ofte smukke. Og mange af dem har endda lokal betydning og historie. Med det udgangspunkt beder Ballerup Kommune nu sine borgere om hjælp til at udpege værdifulde træer, der skal sikres for eftertiden.

På sin hjemmeside skriver Ballerup Kommune, at den har sine egne folk på sagen i jagten på de værdifulde træer. Men der er blinde vinkler. For kommunens medarbejdere er ikke nødvendigvis opmærksomme på, om et træ kan have en særlig lokalhistorisk betydning, og det er særligt i de sammenhænge, borgerne indviteres til at komme med bidrag.

- Det kan være, at et træ har en historie som suttetræ eller noget helt andet, som vi ikke ved noget om, forklarer Thomas Christensen, der er naturmedarbejder i Ballerup Kommune.

Ny træstrategi

Ballerup Komunes jagt på værdifulde træer er et led i en ny træstrategi, som kommunen er ved at fastlægge, og som skal være færdig i år. Men hvis en eller flere borgere er så heldige, at de får et elsket træ med på kommunens liste, så er det dog ikke en garanti for, at træet bliver ståede i al evighed.

- Vi kan jo ikke vide, hvad der sker om 30-40 år, så det er jo ikke en fredning. Træer har også en levetid, men det betyder, at vi forsøger at planlægge, så de kan bevares, siger han.

Af samme grund vil kommunen ikke umiddelbart give træer, der står i byudviklingsområder, betegnelsen værdifulde. For her er der risiko for, at de må lade livet.

- Men der er en lille chance, for som et led i udarbejdelsen af lokalplaner, skal man også se på, hvad der er af træer i et område.

Kender ikke omfanget

Og medarbejderne på rådhuset har i dag ikke en målsætning for, hvor mange værdifulde teæer, der skal med på den endelige liste.

- Vi sad fakisk nogle stykker og talte om det - men vi aner ikke, om vi ender med 50 eller tusind træer, siger han.

Thomas Christensen siger videre, at når borgerne har foreslået træer via den kommunale app, Ballerup Borgertip, så går kommunens folk efter sommerferien i gang med at producere den endelig liste, hvor både de træer, der er udpeget af Ballerup Kommune og de træer, borgerne foreslår, kan komme med.

Ikke alle træer kan komme med

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

skibe københavn

Med Lynetteholm følger en farlig indsejling for store skibe og fritidssejlere

def_thumb,50_percent

playGodhavnsdreng vil donere sine erstatningspenge: - Det er penge til børnene

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

Ballerup

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere