Boligrenovering i Ballerup stoppes: Koster 300 millioner ekstra

Pengekassen er lukket og byggeriet er stoppet i Ballerup, hvor et alment boligbyggeri skulle renoveres. - Det bliver dobbelt op på prisen, siger byggedirektør.

Besparelser er ikke nok, når en ekstraregning på hele 300 millioner kroner venter til Ballerup Ejendomsselskab og KAB.

Derfor stopper byggeriet når den første af i alt fire boligblokke er blevet renoveret.

Sådan lyder meldingen fra KAB og Ballerup Ejendomsselskab, der på et møde den 17. januar valgte at lægge den fortsatte renovering af boligafdelingen Ellebo på is.

Årsagen til byggestoppet findes i en rapport fra rådgivningsfirmaet Rambøll fra december 2017. Her viste det sig, at det almene boligbyggeri havde alvorlige fejl og mangler, som skulle udbedres før renoveringen kunne fuldendes. 

Allerede i starten af december måned 2017 kom det frem, at renoveringen, der oprindeligt kostede 298 millioner, blev væsentligt dyrere end forventet.

Dengang lød prognosen, at regningen ville ende på i alt 512 millioner, hvilket var en budgetoverskridelse på 75 procent.

Besparelser kan ikke redde økonomi

Siden har ejendomsselskabet og KAB forsøgt at finde besparelser, der kunne sænke den store ekstraregning.

Men med den seneste opjustering af udgifterne til i alt 300 millioner, er det umuligt at finde pengene i besparelser.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende i de 30 år, jeg har arbejdet med boligbyggeri, så det her er helt ekstraordinært, siger byggedirektør i KAB, Rolf Andersen, til TV 2 Lorry. 

Derfor bliver kun 25 procent af byggeriet færdiggjort indtil videre.

- Vi færdiggør den blok, vi er igang med. Det vil sige cirka 25 procent af byggeriet. Der er vi i gang og varerne er bestilt, siger Rolf Andersen og tilføjer:

- De tre andre blokke bliver ikke færdige, før vi har holdt en tænkepause, så vi kan finde ud af, hvad vi skal gøre. For de har stadigvæk behov for renovering, men vores hovedsigte er jo, at de mennesker, der bor der, skal have en god bolig til en betalbar husleje.

Forhandling skal redde resten

Derfor vil KAB og Ballerup Ejendomsselskab nu gå i forhandling med både kommune og Landsbyggefonden for at finde en løsning, der kan få færdiggjort byggeriet.

- Nu må vi i forhandling med kommunen, og vi må i forhandling med landsbyggefonden, som er vores store støttepartner i renovering af almene boligbyggerier, og prøve at finde en model, så vi sammen kan sikre, at de mennesker, der bor der, fortsat har en god bolig, siger byggedirektøren.

Grundlæggende mener direktøren, at det er sårligt de rådgivende ingenører og bygherren, der har svigtet i byggeriet. 

- Det er de rådgivende ingenører, som skal analysere ejendommen for os og sikre, at alting kan lade sig gøre. Dem synes vi, bærer et stort ansvar, siger Rolf Andersen og fortsætter:

- Men man må også sige, at en bygning kan rumme skjulte ting, som man ikke kan forudses. Og det er jo så bygherrens ansvar og risiko.

Så I har også selv et ansvar?

- Det har vi bestemt.

fakta

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Mangel på servicehunde

playMangel på servicehunde rammer Mathias: "Jeg frygter, at hunden ikke kommer"

20180419-170125-l-1920x1277we.jpg

Supermarked har problemer med unge uden mundbind - sender appel til forældre

Udklipmurer fra Brøndby

Murer fra Brøndby får lov at blive i Danmark, mens klagesag behandles

Fakkeloptog Helsingør

Hundredvis af borgere støttede caféejer i fuldstændig stilhed

Ballerup

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere