Nybyggeri sender toiletvand direkte ud i Nordhavnen

Der er fejl på rørene i flere af byggerierne på Nordhavnen. Badevandet har været forurenet af kloakvand, der ledes direkte ud i havnen siden sommer.

Mette Cederkvist går sin daglige tur forbi havnebadet ved Sandkaj i det nye Århusgadekvarter i Nordhavnen. Luften er 10 grader, og vandet er seks. Sæsonen for vinterbadere er i gang.

Men hun kan ikke hoppe i vandet udenfor sin lejlighed. For i månedsvis har der lyst røde lamper på det moderne skilt, der angiver om badevandet er rent, fordi nybyggeri forurener vandet med kloakvand. 

- Det undrer mig, at det har taget flere måneder at finde ud af, hvor colibakterierne kommer fra. Og nu ved man så, at det er bygherrerne, siger Mette Cederkvist, beboer i Nordhavn og formand for Nordhavn Vinterbaderklub.

Havnebadet, der aldrig blev indviet

I august skulle havnebadet ved Sandkaj have været åbnet. Men først udskød Københavns Kommune indvielsen, og så opgav de helt. Det er kommunens miljøfolk, der måler badevandets kvalitet, og som sørger for, at der er røde lamper i skiltet, der viser kvaliteten.

Der er badeforbud på grund af fejl i rørføringen i nogle af nybyggeriene i Nordhavnen. Fejlene betyder, at kloakvand bliver ledt direkte ud i havnen og forurener med den slags bakterier, men helst ikke vil svømme ind i. 

I Politiken i sidste uge udtalte anlægschef Hans Vasehus fra By & Havn, at det "er beklageligt, men at det er en af de fejl, der sker". Det er bygherrerne på nogle af nybyggerier, der har begået fejlene, og ikke By & Havn.

Fejl på flere nybyggerier

By og Havn oplyser i dag til TV 2 Lorry, at det er bygherrene, der er ansvarlige for fejlene.

I det første byggeri, hvor fejlen er blevet opdaget, er den blevet rettet. Men der flere nybyggerier med forkert rørføring, som skal ordnes, før beboerne kan hoppe i havnen. 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

lea wermelin

playMinister går ind i sag om affalds-koks i kommuner: - Kan gå ud over borgerne

60_percent

playNy affaldssortering forsinket i næsten alle Lorry-kommuner

Lynetteholm

playSkåne med hård kritik af Lynetteholm: Frygter store naturødelæggelser

Britta

galleryKvinde fra Gentofte i front for global dyre-velfærdsorganisation

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere