V-borgmestre: Giv os en hovedstadsminister

Danmark bør have en hovedstadsminister, mener Dragørs borgmester Eik Bidstrup. Folketinget har haft for meget fokus på provinsen, lyder argumentet.

De 34 hovedstadskommuner har længe protesteret over udligningssystemet.

quote På den måde vil vi få fokus på, at hovedstaden er et område, som resten af landet kan få glæde af direkte og indirekte.

 Erik Bidstrup, borgmester i Dragør, Venstre

Under rubrikken »Stop pengestrømmen til Jylland« problematiserer kommunerne, at Folketinget siden 2007 har rykket flere og flere penge fra hovedstadsområdet til Jylland.

Men nu kommer Venstre-borgmester Eik Bidstrup fra Dragør med et forslag, som vi dog ikke har hørt om før:

Han vil have en hovedstadsminister, skriver Berlingske. 

Dragør-borgmester: Overvej nyt ministerium

Selvom de socialdemokratiske og konservative borgmestre dominerer hovedstaden i antal, så er de fire Venstre-borgmestre nemlig ligeså kritiske over for udligningen. Og Dragørs borgmester mener altså nu, at regeringen bør overveje at udnævne en minister for hovedstaden, ligesom man har ministre på andre områder.

Udligning?

Den kommunale udligning er det system, som fordeler penge mellem kommunerne ud fra befolkningens sammensætning og skattegrundlag.

- På den måde vil vi få fokus på, at hovedstaden er et område, som resten af landet kan få glæde af direkte og indirekte, siger Erik Bidstrup (V), til Berlingske. 

Han peger desuden på, at der sider flest jyder i Folketinget, og det gælder i særligt grad i Venstres gruppe. Her er kun fire ud af 34 valgt i Københavns storkreds.

- Det er svært for os, fordi Folketinget er fordelt, som det er  - ikke efter befolkningstal, men efter geografi. Mange af de toneangivende folk i Venstres grupper er fra Jylland. Derfor forventer vi, at de få politikere, der er valgt i hovedstaden, også tales vores sag. Ikke mindst ministrene, siger Dragør-borgmesteren til Berlingske.

Glostrup-borgmester: Stop hovedstadsbashing

Glostrups borgmester, John Engelhardt (V), støtter forslaget om et hovedstadsministerium.

quote Det vil være en god måde at få fokus på hovedstaden.

John Engelhardt, borgmester i Glostrup, Venstre

- Det vil være en god måde at få fokus på hovedstaden, siger han til Berlingske.

Over for avisen kalder han desuden udligningsdebatten for ”hovedstadsbashing”.

Rudersdals borgmester, Jens Ive (V), har stor forståelse for provinsens problemer. Men i lighed med sine borgmester-kolleger mener han, at udligningen er blevet for voldsom:

- Vi er på vej derhen, hvor den sker på bekostning af hovedstadsområdet. Landet skal have en stærk hovedstad, siger han til Berlingske.

I Allerød efterlyser Karsten Längerich (V) ligeledes mere fokus det østligste Danmark.

- I bestræbelserne på at skabe vækst i Jylland kan det godt være, at hovedstaden er røget ned af dagsordenen i Venstre, og at det har kostet stemmer. Men så må vi bare lægge en strategi med fokus på begge dele, siger han til Berlingske.

Folketinget: Ikke stor opbakning

quote Ærligt talt, så synes jeg, at den seneste tids debat om land versus hovedstad tegner et billede af nogle meget store modsætninger, som jeg ikke helt kan genkende.

Christina Egelund, medlem af Folketinget for Liberal Alliance

Berlingske har også spurgt flere af Folketingets politikere, hvad de siger til forslaget om en hovedstadsminister.

Her er der flest tommelfingre nedad.

Socialdemokratiets Magnus Heunicke kalder det et nødråb fra de lokalpolitiske Venstre-folk i hovedstadsområdet, men han mener ikke, at der er noget at vinde ved en ”rivalisering” mellem hovedstadsområdet og resten af Danmark. Han bakker derfor ikke op om minister-forslaget.

Samme toner lyder der fra Liberal Alliances Christina Egelund.

- Ærligt talt, så synes jeg, at den seneste tids debat om land versus hovedstad tegner et billede af nogle meget store modsætninger, som jeg ikke helt kan genkende. Så stort er Danmark heller ikke, lyder det blandt andet fra i et skriftligt svar til Berlingske.

Heller ikke Konservatives Rasmus Jarlov har armene i vejret.

- Det næste, der lynhurtigt vil ske, er at der kommer krav om en minister for Fyn og Østjylland. Men der er brug for, at Venstre kæmper mere for hovedstaden, så tak til borgmestrene for forslaget, skriver han til Berlingske.

Jakob Ellemann-Jensen vil ikke tage stilling til, om det ligefrem er brug for en ny borgmester, da det er statsministerens opgave, men han bakker diskussionen om hovedstaden op. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik