Uretfærdig udligning: Venstre får kritik fra egne rækker

Venstre bliver kritiseret af flere af partiets egne fremtrædende politikere. De synes, det er uretfærdigt, at hovedstadsområdet skal betale mere i udligning til provinsen.

Flere af Venstres lokale og regionale politikere frygter, at udligningsreformen vil gå hårdt ud over hovedstadsområdet.

Udligningsordningen skal nemlig justeres, og onsdag aften blev en ny rapport fra Økonomi- og Inderigsministeriets Finansieringsudvalg fremlagt for Folketingets partier.

Rapporten indeholder fem forskellige modeller til, hvordan den nye udligningsordning skal se ud. Her fremgår det, hvor mange penge hovedstadsområdets kommuner skal give ekstra til provinsen - alt efter hvilken model der vælges. Beløbene i de forskellige modeller svinger fra 500 millioner til over en milliard. 

Det vækker kritik - blandt andet fra Martin Geertsen, der er valgt ind i regionsrådet i Region Hovedstaden for Venstre. 

- I øjeblikket sender vi mellem 10 og 15 milliarder afsted til Jylland. Skal vi lægge en halv til en hel milliard oveni det, ja så kan det gå hen og betyde højere skatter eller lavere service i hovedstadskommunerne. 

Borgmestre vil have bedre balance

Martin Geertsen bliver bakket op af en række partifæller, der alle er borgmestre i Hovedstadsområdet. 

- Der er ingen tvivl om, at jeg synes, det er forkert. Vi er nødt til at kigge på det serviceniveau, der er i vores område kontra i Jylland, og der oplever jeg, at der er en forskel, som åbenbart ser ud til at blive endnu større nu, lyder det fra borgmester Karsten Søndergaard (V) fra Egedal.

- Det er klart, at jo mere vi skal give til, at man skal bygge for eksempel svømmehaller i Jylland, jo mindre har vi mulighed for at gøre det her. Vi har i seks år ikke haft råd til at bygge en svømmehal i Dragør. Der er ingen svømmehal i Dragør. Men hvert eneste år har vi betalt for to svømmehaller i Jylland. Det er ikke okay, siger borgmester Eik Dahl Bidstrup (V) fra Dragør.

- Vi kan da være bekymret over, at man ikke i Venstre ser sig selv som et parti for hovedstaden. Jeg opfordrer på det kraftigste til, at vi får lavet en ordentlig og god strategi for vores hovedstad, som er anderledes, end det vi ser her. Det er klart, at jeg ikke er begejstret for den del af vores politik lige i øjeblikket, fortæller borgmester John Engelhardt (V) fra Glostrup.

Venstre-borgmestrene opfordrer nu i samlet flok til, at partifællerne på Christiansborg sørger for at skabe en bedre balance i udligningen.

Fakta om udligningssystemet

Forhandlingerne om den nye udligningsordning går nu igang. Den skal træde i kraft i 2019.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

20191107-180758-5-1920x1280we

Partier kræver brev i fredningssag tilbagekaldt: "Retssikkerheden er på spil"

Lejlighed altaner

Det kan blive sværere at få en altan i København

luftfoto-hampelandskolen

Gale tal bag skolelukning: To borgere tvinger kommune tilbage til regnemaskinen

ole bjørstorp

Vraget borgmester kan skabe sensationen med nyt parti, vurderer kommentator

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere