Unge vil have kulturklippekort - borgmester foretrækker egen idé

Et klippekort der giver unge gratis adgang til kulturoplevelser i København er et skridt tættere på virkeligheden. Borgmester i København vil dog stadig prioritere egen idé højere.

Københavns Ungeråd vil have et kulturklippekort til alle unge mellem 18 og 25. Borgmesteren vil have et kulturklippekort til unge udsatte mellem og 17 år. Foto: Sarah Christine Nørgaard - Ritzau & Scanpix

Københavns Ungeråd har fået deres politiske ilddåb i denne uge. Af fire konkrete ideer har Borgerrepræsentationen nu besluttet, at arbejde videre med to af dem.

Én af dem er ideen om et kulturklippekort til unge mellem 18 og 25 år. Et klippekort, som skal give gratis adgang til kulturoplevelser i byen.

- Mange var oppe at rose vores arbejde og ungerådet generelt. Det var mega fedt, fortæller Julia Lambert, som har været med til foreslå klippekortet, der nu er ét skridt tættere på virkeligheden.

Læs også Radikale: Unge københavnere skal gratis til koncert og i teater

Klippekort her og der

Ideen om et kulturklippekort kan Ungerådet dog ikke tage hele æren for. Forslaget har allerede været præsenteret af både De Radikale og Alternativet.

Christopher Røhl Andersen, Radikale Venstre, foreslog i sommer at give de unge gratis adgang til for eksempel koncerter og andre kulturelle oplevelser med et femturs klippekort. 

Københavns kultur- og fritidsborgmester, Niko Grünfeld, Alternativet, har også foreslået et kulturklippekort, men til udsatte unge mellem 13-17 år. Klippekortet skulle her fungere som et supplerende initiativ til at løfte de unge ud af socialt belastede områder.

Ingen af ideerne er imidlertid blevet til noget. Budgetforhandlingerne lukkede af for De Radikales forslag og Alternativet var slet ikke med til forhandlingerne.

- Idéen lever stadig. Vi vil fortsætte med at arbejde for, at det kommer ind i fremtidige budgetter, som vi bliver en del af, siger Niko Grünfeld.

Ikke højeste prioritering

Kultur- og fritidsborgmesteren roser de unges engagement, som han mener sender et stærkt signal om, at de unge mener, at et rigt kulturliv er vigtigt. 

Christopher Røhl Andersen synes også at 'det er fedt' at ungdommen selv udtrykker det her ønske, og han vil fortsætte med at bakke op om forslaget videre frem - også selvom de unge lige nu løber med roserne for forslaget.

Du har ikke noget imod at blive overhalet indenom af de unge?

- Af de unge tror jeg altid, at jeg vil blive overhalet indenom, siger han.

Læs også Nu er det vedtaget: København får to nye gågader tæt på Strøget

Københavns Ungeråd håber på, at alle unge i København kan få et klippekort til en værdi af 1000 kroner, når de fylder 18 år. Derefter skal man have mulighed for at genkøbe klippekortet for 750 kroner.

Forslaget lander nu i kultur- og fritidsborgmesterens afdeling, hvor han glæder sig til at gå i dialog med Ungerådet.

Det ændrer dog ikke på, at Niko Grünfeld stadig vil prioritere sit eget forslag, et klippekort til udsatte unge mellem 13-17 år, højere.

Det skal komme først, mener han, også af økonomiske hensyn. De unges forslag er nemlig væsentlig dyrere at realisere.

Inden Niko Grünfeld blev borgmester, fortalte han TV 2 Lorry, at et kulturklippekort var en god måde at få unge til at se byen på. Se portrættet af ham her:

04:08 Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?