Stor akutbesparelse: Venstre vil kulegrave løbske udgifter

Der skal placeres et ansvar, lyder det fra Venstre i Region Hovedstaden.

01:06

Kort nyt. Video: Presse / Hovedstadens Letbane

2017 er stadig ung, men udgifterne til medicin på Herlev Hospital er allerede løbet løbsk. 

Det betyder, at hospitalet skal spare 45 millioner kroner her og nu til stor overraskelse for regionens politikere.

- Jeg må helt ærligt sige, at det undrer mig, at medicinudgifterne er kommet så meget ud af kontrol. Der skal foretages en kulegravning og placeres et ansvar, siger Venstres politiske leder i Region Hovedstaden, Martin Geertsen.

Det er rystende, at medicinudgifterne så tidligt på året er skredet så meget over det anslåede budget.

Vibeke Westh, formand for Dansk Sygeplejeråd i Hovedstaden

Ifølge Herlev Hospitals orientering til deres medarbejdere, så skal millionbesparelsen findes i lønbudgettet. 

- Det er fuldstændigt uacceptabelt at stigende udgifter til medicin skal koste medarbejdere, siger formand for Dansk Sygeplejeråd i Hovedstaden, Vibeke Westh.

Læs også Herlev Hospital: Akut besparelse på 45 millioner kroner

Spar uden at fyre varme hænder

Står det til Venstre i region Hovedstaden skal pengene da heller ikke findes ude på hospitalet. 

- Venstre er selvsagt indstillet på at deltage i forhandlinger om at dække underskuddet på Herlev Hospital. Men vi vil kræve, at det fortrinsvis sker som reduktioner i regionens administration. Forleden fremlagde Finansministeriet beregninger, som viser, at der angiveligt sker en over-administration i Region Hovedstaden sammenlignet med de øvrige regioner. Det virker helt naturligt, at vi henter pengene der, siger Martin Geertsen.

Læs også Parkerings-kaos på Herlev Hospital: "Jeg har kørt rundt et kvarter"

Dyr kræftmedicin

Ifølge ledelsen på Herlev Hospital skyldes de mange ekstraudgifter til medicin, at hospitalet er "et fyrtårn indenfor kræftbehandling i regionen," og dermed er "særligt sårbare overfor stigende medicinudgifter til ny og bedre kræftbehandling til de mange patienter".

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) må forklare, hvorfor tingene stik imod en politisk aftale er kommet bag på regionens embedsmænd

 Martin Geertsen, Venstres politiske leder i Region Hovedstaden

Alligevel er Dansk Sygeplejeråd i Hovedstaden chokerede over situationen.

- Det er rystende, at medicinudgifterne så tidligt på året er skredet så meget over det anslåede budget, siger Vibeke Westh.

Kræver forklaring

Venstre i hovedstaden vil nu have regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) til at forklare, hvordan det kan ende så galt. 

- I forbindelse med aftalen om budgettet for 2016 blev det aftalt, at der fremadrettet skulle holdes ekstra øje med de stigende medicinudgifter. Venstre gjorde på daværende tidspunkt opmærksom på, at regionens administration havde anlagt et meget optimistisk skøn for medicinudgifterne. Administration og regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen må forklare, hvorfor tingene stik imod en politisk aftale er kommet bag på regionens embedsmænd, og om der i sin tid blev foretaget et for optimistisk skøn af medicinudgifterne, kræver Martin Geertsen.

Besparelsen på Herlev Hospital kommer lige efter at alle hospitaler i Region Hovedstaden har været igennem en samlet sparerunde på 360 millioner kroner - alene i budgettet for 2017.

Læs også Overvældende støtte til luknings-truet kiosk på Herlev Hospital

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik