Statsministeren giver officiel undskyldning til Godhavnsdrengene

Statsminister Mette Frederiksen (S) inviterer Godhavnsdrengene til Marienborg, hvor hun vil give en officiel undskyldning.

Godhavnsdrengene får en officiel undskyldning til august.

Statsminister Mette Frederiksen (S) oplyser i en pressemeddelelse, at hun inviterer Godhavnsdrengene samt repræsentanter fra andre børnehjemsbørn til statsministerresidensen Marienborg den 13. august, hvor hun vil give en officiel undskyldning.

- Nogle af samfundets mest sårbare børn blev mishandlet. De blev svigtet af de voksne, der skulle passe på dem. Myndighederne gjorde intet. Det kan og må vi ikke som samfund lukke øjnene for, siger Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

- Vi kan ikke ændre det, der er sket. Men vi kan og skal lære af det. Det var ikke børnenes skyld. Det er det aldrig. Derfor er det på høje tid, at vi giver ofrene en undskyldning, slutter hun.

Godhavnsdrengene blev i mellem 1946 og 1976 på det statslige drengehjem i Gribskov udsat for grove overgreb af både fysisk, psykisk og seksuel karakter samt for medicinske forsøg begået af de ansatte.

Det er dog ikke kun gruppen, der kalder sig Godhavnsdrengene, der vil modtage en officiel undskyldning den 13. august på Marienborg.

I pressemeddelelsen oplyser Statsministeriet, at man vil igangsætte et nærmere udredningsarbejde med henblik på at finde ud af, om der er andre grupper - f.eks. mennesker med handicap - der blev udsat for statsligt svigt og derfor har krav på en undskyldning.

Enhedslisten fremstillede i Folketinget i april 2018, at give Godhavnsdrengene en officiel undskyldning. Det blev dengang afvist.

Partierne i den daværende regering og Dansk Folkeparti stemte imod forslaget.

OVERBLIK: Sagen om Godhavnsdrengene

Se vores Søndagsmagasin 'Godhavnsdrengene - når virkeligheden er værre end fiktion' i videoen herunder:

Godt et halvt århundrede efter, at Godhavnsdrengene gik ud af skolen, trækker opholdet stadig dybe spor.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

fakkeloptog peter bangs vej

Borgere går fakkeloptog for at mindes trafikdræbt femårig

lise nør

Lise Nørgaard modtager statslig hæderspris som 103-årig

20200103-093918-A-1920x1281we

Fem nye ansatte skal bekæmpe social kontrol i København

den lille havfrue

Chefredaktør dømmes for at dæmonisere Den Lille Havfrue

Gribskov

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere