Mette Frederiksen vil give Godhavnsdrenge officiel undskyldning

Godhavnsdrenge har i årtier kæmpet for officiel undskyldning for deres behandling på børnehjem i 1960'erne.

14:01

Godt et halvt århundrede efter, at Godhavnsdrengene gik ud af skolen, trækker opholdet stadig dybe spor. Se TV 2 Lorrys søndagsmagasin om Godhavnsdrengene her.

Poul Erik Rasmussen boede på Godhavn i tre år, hvor han blev udsat for en række forskellige overgreb. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

1 af 2

Mette Frederiksen (S) fastslår, at hun som det første, hvis hun bliver statsminister, vil give Godhavnsdrengene en officiel undskyldning på regeringens vegne.

Mette Frederiksen (S) fastslår, at hun som det første, hvis hun bliver statsminister, vil give Godhavnsdrengene en officiel undskyldning på regeringens vegne.

Det siger Socialdemokratiets formand i sin tale ved Folkemødet på Bornholm.

 Godhavnsdrengene blev i 1960'erne på det statslige drengehjem i Gribskov udsat for grove overgreb af både fysisk, psykisk og seksuel karakter samt for medicinske forsøg begået af de ansatte.

Mette Frederiksen har i flere år ment, at en officiel undskyldning fra den danske regering var på sin plads. Men skiftende regeringer har ikke gjort det. Nu skal det dog være, mener hun.

- Så når nogen spørger mig, hvad jeg vil gøre som det første, hvis jeg bliver statsminister, så er svaret, at jeg på vegne af både vores fortid, vores nutid og vores fælles fremtid vil give Godhavnsdrengene en officiel undskyldning, siger Frederiksen.

Hun arbejder i øjeblikket på at sikre sig et flertal, der vil bakke op om en ren S-regering.

Godhavnsdrengene har i mange kæmpet for at få en officiel undskyldning fra staten. Men altså indtil videre forgæves.

- Det her er et af de mørkeste kapitler i nyere danmarkshistorie. Men vi kan stadig nå at give ofrene en oprejsning, siger Frederiksen.

- Mange af børnene fra dengang lever heldigvis stadig. De børn, vi svigtede dengang, har fået ar på krop og sjæl. Nogle af dem har levet et dårligt liv lige siden. Andre har kæmpet sig til et bedre.

- I fællesskab har de kæmpet for at få en officiel undskyldning fra Danmark.

Nogle mener, at vi ikke kan tage ansvar for det, der skete dengang. De siger, det var en anden tid. Og ja, det var det.

- Men de forbrydelser, der blev begået mod børnene, var også forbrydelser dengang. Samfundet kan ikke fralægge sig ansvaret, siger hun.

Men først skal S-formanden altså kunne kalde sig statsminister for at give en officiel undskyldning.

Regeringsforhandlingerne mellem Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten genoptages lørdag efter et par fridage på grund af Folkemødet.

Enhedslisten fremstillede i Folketinget i april 2018, at give Godhavnsdrengene en officiel undskyldning. Det blev dengang afvist.

Partierne i den daværende regering og Dansk Folkeparti stemte imod forslaget.

OVERBLIK: Sagen om Godhavnsdrengene

 • Drengehjemmet Godhavn blev oprettet i 1893 i Tisvildeleje som selvejende institution.
 • Det var typisk unge, der havde mistet deres forældre eller ikke kunne passe skolen, der blev anbragt på Godhavn.
 • Efter dokumentarprogrammet "Drengehjemmet" i 2005 organiserede en række tidligere anbragte fra Godhavn sig i gruppen "Godhavnsdrengene".
 • I 2009 bevilgede Socialministeriet penge til en uvildig undersøgelse af forholdene på en række danske børnehjem, herunder Godhavn.
 • Resultatet var Godhavnsrapporten. Her blev det slået fast, at drengene blev udsat for en række overgreb, herunder systematiske tæsk, lussinger, seksuelle overgreb samt medicinske forsøg.
 • I ti år har flere af de mænd, som var drenge på Godhavn, kæmpet for at få en undskyldning fra staten.
 • I april 2015 frifandt Københavns Byret Socialministeriet. Byretten fandt, at kravet om erstatning var forældet og skulle have været anlagt senest i 1985.
 • Dommen fra byretten blev i november 2017 stadfæstet af Østre Landsret.
 • Socialdemokraterne fremsatte i januar 2017 et beslutningsforslag, der skulle give de tidligere børnehjemsbørn en undskyldning. Der var ikke flertal i Folketinget for forslaget.
 • 28. marts 2017 gentog børne- og socialminister Mai Mercado (K), at regeringens position er, at staten ikke skal give mændene en undskyldning.
 • Folketinget vedtog i februar 2018 en ny lov, der ophæver forældelsesfrister i alle sager om overgreb mod børn.
 • 13. marts 2018 oplyste den tidligere børnehjemsdreng Poul-Erik Rasmussens advokat, Bjørn Elmquist, at Procesbevillingsnævnet havde givet tilladelse til, at sagen kunne komme i Højesteret.
 • Poul-Erik Rasmussen droppede siden sagen på grund af manglende økonomi til at føre den videre.
 •  I april 2018 stemte blå blok og DF nej til Enhedslistens forslag om, at Godhavnsdrengene skulle have en officiel undskyldning.
 • I sin tale ved Folkemødet den 14. juni 2019 siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at hun officielt vil undskylde over for drengene, hvis hun bliver statsminister.

Kilde: Ritzau, TV2 Lorry, DR.
 

/Ritzau/

00:44

Her ses Godhavnsdrengene, efter Enhedslistens forslag blev afvist i 2018. Foto: TV 2 Lorry

Luk video

Opdateres... 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik