Skoleelever smører Danmarks lækreste madpakke

Skoleklasse fra Hvidovre jubler over at have smurt Danmarks lækreste madpakke i den landsdækkende Madpakkedyst.

I begrundelsen for at udråbe Frydenhøjskolen til vinder fremhæver dommerpanelet, at børnene har arbejdet med principperne om masser af grønt og groft – og en pyntning af maden, så den blev flot og appetitlig at se på. Foto: Pressefoto - Mejeriforeningen

Glem at om hørmende æggemadder og kedelig, klistrende leverpostej.

På Frydenhøjskolen i Hvidovre har eleverne i 1.B smurt madpakker, der kan få selv de mest kræsne børns munde til at løbe i vand.

Faktisk er elevernes bud på den perfekte madpakke så sundt og lækkert, at de netop har vundet førstepladsen i den landsdækkende Madpakkedyst, som Mejeriernes Skolemælksordning står bag.

Med førstepladsen følger den gyldne madpakkepokal, som børnene kan pryde klasselokalet med, samt 5.000 kroner til et restaurantbesøg, hvor hele klassen kan nyde, at andre laver mad til dem.

Med førstepladsen følger den gyldne madpakkepokal og 5000 kr. til et restaurantbesøg, hvor hele klassen kan nyde, at andre laver mad til dem. Foto: Pressefoto - Mejeriforeningen

- Alle i klassen er virkelig gået op i Madpakkedysten, og jeg er sikker på, at de med glæde vil tænke tilbage på forløbet med madpakker – og at de vandt – i hele deres skoletid. De har samarbejdet virkelig godt og samtidig haft det sjovt og hyggeligt, siger Anne Højgaard Hansen, som er pædagog i 1.B.

Hun har selv diabetes 1 og har snakket meget med børnene om, hvor vigtigt det er at spise sundt. Både for at kroppen har det godt og i forhold til, hvor vigtig det er at få gode måltider, som giver brændstof til hjernen.

Det kommer også tydeligt til udtryk i de madpakker, som eleverne endte med at kréere. Madpakkerne er ikke alene sunde, men ser også sjove og lækre ud.

Sunde og flotte madpakker

Eksempelvis lavede børnene rugbrødslagkage af rugbrød med salatmix, agurker og tunsalat. Desuden blev der kréeret sandwich af ristede grovboller med hytteost, laks, salatmix, agurker, majs og peberfrugt. Der blev også tid til at lave frugtspyd og sjovt pyntet klovneknækbrød med salatmix, ost, blåbær, majs, cherrytomater, broccoli og peberfrugt.

- Børnene har virkelig været kreative for at lave både sunde og flotte madpakker, som både øjne og munde har lyst til at spise. De har fået nye ideer til madpakken, som de er i fuld gang med at bruge sammen med forældrene, som har støttet flot op, siger Anne Højgaard Hansen.

I undervisningsmaterialet, som Madpakkedysten stiller til fri rådighed, har klassen brugt videoer og quizzer samt den viden om mad, som madkundskabslærer Marie Harbo og hende sjove makker Sylvester kommer med. Her er eleverne blevet ført rundt i et univers af læring om næring.

Vigtigt at involvere børn i madpakken

Hver uge bliver der smurt cirka 11 millioner madpakker rundt i Danmark. Mange forældre kender til tanker, der kredser om, hvad man nu skal finde på til ungernes madpakke.

- Madpakkedysten er sat i søen for at få mere fokus på det gode måltid i klassen. Det er rigtig godt, når børnene bliver involveret i at lave sunde og lækre madpakker, fordi en god madpakke og en hyggelig spisepause i skolen er så vigtig. Både med hensyn til at have det rigtige ’brændstof’ til hjernen og for at styrke sammenholdet i klassen,” siger projektleder Louise Poulsen fra Mejeriforeningen.

Hun minder om, at en madpakke som barnet selv har været med til at smøre bare smager bedre end en, som mor eller far har lagt i skoletasken.

I indslaget nedenfor kan du finde inspiration til, hvordan du kan peppe dit barns madpakke op. Indslaget er fra 2017, da Roskilde Kommune sammen med organisationen Madkulturen satte madpakkerne på skoleskemaet. 

00:27 Luk video

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik