Sjælden fødsel: Zebrahaj født for første gang i Danmark

En zebrahaj er kommet til verden, og dyrepasserne på Den Blå Planet er ellevilde, for det er første gang, at hajarten bliver født i Danmark.

De har svært ved at få armene ned i Den Blå Planet i disse dage.

Årsagen til den store jubel er, at der for få dage siden blev født en zebrahaj i akvariet i Tårnby.

”Nå, er det ikke almindeligt, at fisk bliver født,” spørger du måske?

Jo, det er det, men i det her tilfælde er det nærmest sensationelt, da det er første gang nogensinde i Danmark, at en zebrahaj er kommet til verden.

- Vi har simpelthen fået en unge af vores store zebrahajer, og det er første gang i Danmark, at der er blevet født en levende zebrahaj, siger Lars Skou Olsen, der er chef for dyr og anlæg i Den Blå Planet.

Og der har ellers været mange forsøg, for den voksne hun-zebrahaj har adskillige gange lagt æg, men hver gang har der ikke været gevinst, og det har lignet, at æggene ikke har været befrugtet eller rigtigt udviklet.

 - Vi har prøvet mange ting for at finde ud af, hvad det skyldtes. Men så skete det, at der var et æg med blomme, og det kan være fordi, at dykkerne har været hurtigt nede og samle ægget op, så de andre hajer ikke har nået at tygge på det og klemme blommen ud og spise det som et dejligt blødkogt æg, forklarer Lars Skou Olsen.

Artiklen forsætter under billedet

Her kommer zebrahajen ud af sit æg.
Her kommer zebrahajen ud af sit æg.
Foto: Den Blå Planet

En uvis fremtid

Ægget blev pillet op fra akvariet for knap 200 dage siden – og siden da har dyrepasserne passet nidkært på ægget, der har ligget trygt i i et lille akvarie med frisk vand og luft på. I perioden er ægget med jævne mellemrum blevet gennemlyst og scannet af en dyrlæge for at se, hvordan hajen udviklede sig.

Selvom den lille zebrahaj ser ud til at have det godt, så bliver den kommende tid uvis for dens mulighed for at overleve.

Vi ved ikke hvad oddsene for overlevelse er, for hajer er altid meget sarte, når de er små, men vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at få den fodret op. Og selvfølgelig er chancen for, at den kan dø af et eller andet. Det kan være, den ikke har udviklet sig ordentligt, men det får vi at se de næste par uger frem, siger Lars Skou Olsen.

Artiklen forsætter under billedet

 
 
Foto: Den Blå Planet

Bror eller søster på vej?

Hos Den Blå Planet glæder man sig altså over den sjældne fødsel, men i de kommende dage kan lykkerusen tage endnu et nøk opad. For faktisk har man endnu et æg, der snart er klar til at klække, så den nyfødte haj kan måske se frem til at få en bror eller søster.

- Vi tager den anden hajunge ud af ægget en af de nærmeste dage, og hvis vi pludselig har to, så har vi store chancer for fortsat at have hajunger, siger Lars Skou Olsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik