Se gamle genstande fra Nordsjællands Sommerpark

Otte dykkere famler sig frem gennem søslam og finder gamle genstande fra den tidligere Nordsjællands Sommerpark.

Cykler, bordbænke-sæt og pizzeriatallerkener er blot nogle af de gamle genstande, som Gilleleje Sportsdykkerklub Bundskraberen støder på, da de i fem timer gennemsøger søen, hvor den tidligere forlystelsespark Nordsjællands Sommerpark lå.

Parken gik konkurs tilbage i 2001, men søen gemmer stadig på levn fra omkring årtusindskiftet.

- Vi har fundet havebord, tre cykler: en to-hjulet, en tre-hjulet og en lille cykel, en meget stor jernskraldspand, et rensenet til en swimmingpool med en fem lang aluminiumsstang, to pizzatallerken fra et pizzeria, stort borde-bænkesæt, en nummerplade, to bildæk og så fandt vi et én-millimeter tykt metalbånd på fem centimeters diameter 15 centimeter nede i bunden, siger John Meyer, formand og dykkerinstruktør i Gilleleje Sportsdykkerklub.

Dykkerklubben blev kontaktet af den nuværende ejer, der havde en mistanke om, at der lå en masse gamle ting nede i den 1 meter og 30 centimeter dybe sø, som de gerne ville have op og ryddet ud i.

Nogle af de fundne genstande stammer fra Nordsjællands Sommerparks tid, vurderer John Meyer.

-Bordebænkesæt, pizzatallerkener og rensenet til pool er i hvert fald fra sommerparken, siger han.

Kan ikke genbruges

De fundne genstande er godt slimet til med slam og jord fra søen, og det kan derfor ikke genbruges. Planen er, at det skal skrottes.

- Det er færdigt, det kan ikke noget som helst, forklarer John Meyer.

Udstyret med dykkermasker, våddragter og en kajak var otte dykkere i gang i flere timer med metaldetektorer, hvor de nåede at gennemgå en fjerdedel af søen. Resten af søen skal de gennemsøge til januar og februar, hvor sigtbarheden er bedre. Søen er lige nu fuld af plantebegroning, som gør det svært at se, når man først roder rundt i vandet.

Miljøvogtere

Det er ikke første gang, at Gilleleje Sportsdykkerklub Bundskraberen er ude og samle skrald og ragelse op fra søer og havets dybde. Klubben tager deres del af miljøansvaret ved at være miljøvogtere. Miljøvogter betyder, at man forpligter sig til at fjerne ting og sager, som man finder, der ikke hører til under vandoverfladen.

- Det er en rar måde at vide, at vi passer på naturen. Vi smider ikke noget i naturen. Det vi tager med ud, tager vi med hjem, siger John Meyer.

Som dykkerinstruktør er han også glad for, at han kan give den filosofi videre til sine dykkerhold, og at den kan blive udøvet i praksis som her med oprydningen i søen ved det tidligere Nordsjællands Sommerpark.

Spændende fund

Dykkerklubben tager ud til steder, der trænger til at blive renset, når er er brug for det. Deres mest spændende fund var tilbage i 2014, hvor de fandt en gammel maskinpistol i Gilleleje Havn.

Her ses Kenneth Madsen med den gamle maskinpistol, som blev fundet ved et tilfældigt dyk tilbage i 2014. 
Her ses Kenneth Madsen med den gamle maskinpistol, som blev fundet ved et tilfældigt dyk tilbage i 2014. 
Foto: Privatfoto

Om der ligger andre exceptionelle fund i resten af søen ved Nordsjællands Park må tiden vise. John Meyer forventer ikke et fund i liga med en maskinspistol, men snarere noget, man mere forbinder med en sommerpark.

- Vi forventer, at finde nogle go-kartdele og andre småting, som folk ellers har ønsket at slippe af med. Men finder vi noget ekstra spændende, skal vi nok give lyd, siger han.

I dag er den gamle Nordsjællands Sommerpark et ferie- og fritidssted.

Historien om maskinpistolfundet 

Det er et tilfældigt dyk i Gilleleje Havn, der leder til, at et af klubbens medlemmer Kenneth Madsen ser et stykke rør, der stikker op af bunden.
Da det bliver trukket op, viser det sig, at det er en gammel maskinpistol, der ligger i mudderet på bunden.
Maskinpistolen var så skadet af rust og ælde, at den var svær at identificere. Ved hjælp fra Google fandt de ud af, at det med stor sandsynlighed er en Husqvarna MP41 - M1941.
Klubben kontaktede politiet, og diverse museer, bla Tøjhusmuseet, Nationalmuseet og Frihedsmuseet. Ingen af disse museer var interesseret i våbnet.
Klubbens medlemmer gav dog ikke op, da de mener, det er et stykke Danmarkshistorie, der var fundet.
De har prøvet at spore historien om våbnet i lokalsamfundet, desværre uden held.
Maskinpistolen ligger i dag på Gilleleje Museum, som er lukket ned.
Hvis ikke Gilleleje Museum havde taget imod maskinpistolen, skulle den være destrueret.
Kilde: John Meyer, formand og instruktør, Gilleleje Sportsdykkerklub.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik