Pas på, når du bader: Vestenvinden skaber farlige hestehuller

Når vinden er kraftig fra vest og nordvest skabes det pres på vandet, der kan grave huller med kraftig strøm.

Selvom sommeren er gået en smule i hi, er badevandet fortsat varmt. Og det giver god grund til at minde om faren ved hestehuller. Vejret giver nemlig for øjeblikket optimale forhold til at danne de lumske snublefælder, forklarer meteorolog ved TV 2 Vejret Peter Tanev.

- For øjeblikket har vi en kraftig vind fra vest og nordvest, samtidig med at det er sommerferie, og det giver ofte problemer, siger han.

Hestehullerne ligger typisk helt tæt på stranden, hvor det kan gå fra soppedybde og ned til næsten to meter. Kommer du gående i det lave vand, kan du falde i hullet og blive trukket med ud af den kraftige strøm.

Ingen panik

Hestehullerne fører til drukneulykker, men det behøver ikke at være farligt, hvis du er opmærksom på, hvad det er, der sker.

- Det bedste råd er at lade være med at gå i panik. Lad dig føre med strømmen, og hvis du skal svømme, så svøm til siden langs kysten, så du kan komme ud af den kraftige strøm, fortæller Peter Tanev.

På Liseleje Strand advares mod understrømmen udløst af pålandsvinden.
På Liseleje Strand advares mod understrømmen udløst af pålandsvinden.
Foto: TV 2

 Hestehullerne er mest udbredte langs den jyske vestkyst, men findes også på den nordsjællandske kyst.

Vandet graver sig gennem revlen

De bliver dannet, når vandet presses ind af pålandsvind i de revler, der som regel revler er ud for stranden. Det betyder, at vandet først er dybt og så bliver lidt lavere, når man går ud i det.

Når vandet bliver presset ind, lægger det sig i fordybningen mellem stranden og revlen. Men da der hele tiden er pres på vandet, skal det også ud på det dybe vand igen – forbi revlen. Derfor kan det skabe nogle dybe huller, hvor strømmen er meget stærk. Og går du i hullet, kan du meget hurtigt blive trukket ud af strømmen.

Ved Vesterhavet opstår der typisk hestehuller med 100 til 400 meters afstand, mens de mest ses ved høfder, bølgebrydere af sten, i Nordsjælland.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Vejr

Gråvejr, tåge

Kølig grå søndag - pas på glatte veje i Nordsjælland

Tåge Helsingør

Tæt tåge på vej ind over Sjælland: Vær forsigtig, hvis du skal ud i trafikken

Snevejr

Vinterens første sne kan ramme første søndag i advent

Snevejr

Torsdag kan der komme sne i Nordsjælland

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere