Nattens drama: Så vilde var forhandlingerne

Det er ikke uden grund, at konstitueringsnatten populært bliver kaldt 'de lange knives nat'. Også i år var der drama for alle pengene.

'De lange knives nat' - et udtryk, som man i politikkens verden bruger om dramaer af særlig voldsom karakter i forbindelse med konstitueringer. Et udtryk, som oprindeligt blev brugt for at beskrive SS' likvideringer af Adolf Hitlers modstandere før anden Verdenskrig.

Det vidner lidt om, hvordan det kan gå sådan en nat - brudte aftaler, konspirationer, forhåndsaftaler, borgmesterkup og selektion.

Kommunalpolitik kan være ubarmhjertig.

quote Jeg føler mig røvrendt.

Jørgen Johansen, Hillerød, Konservative

Andre kalder 'de lange knives nat' for 'House of Cards'-tilstande, hvor borgmestrene i sand Frank Underwood stil stikker hinanden i ryggen for at få magten.

I nat udspillede der sig flere dramaer af den karakter, og vi har næpppe set det sidste til skuffede borgmestre, som smækker med dørene.

Allerød

Stemmerne var knap nok begyndt at tikke ind, da de to borgmesterkandidater i Allerød, Jørgen Johansen fra Konservative og Karsten Längerich fra Venstre, gav håndslag på, at konstitueringerne i år skulle være fair.

- Hvis det er, at det er lige, så er det der, hvor snuden peger hen, som bliver afgørende. Hvis det er Karsten (Längerich, red.), så erkender jeg det med det samme. Men det er klart, at hvis jeg får en stor opbakning fra vælgerne, så forventer jeg det samme fra Karsten, sagde Jørgen Johansen til TV 2 Lorrys reporter i går.

Karsten Längerich var heller ikke bleg for at komme med løfter.

- Nu må vi se, hvad vælgerne siger, og så får vi en mandatfordeling. Og så må vi se, hvem der er et flertal for, og hvor der er opbakning henne. Det er jo det, det drejer sig om. Hvis det er Jørgen, der har meget høj opbakning, jamen så støtter jeg op om Jørgen. Og hvis det er mig, der får opbakningen, så håber jeg også, at Jørgen bakker op om mig, lød det fra Karsten Längerich 21. november.

Men sådan skulle det ikke være.

Få timer efter håndslaget blev stemmerne talt op, og Venstre, Konservative og Socialdemokratiet fik fem mandater hver.

Partierne gik ind til forhandlingerne, og historisk set har konstitueringen været præget af intriger. I 2013 tog det hele 13 dage, før de Konservative og Jørgen Johansen stod med borgmesterposten.

Også denne gang prægede intriger forhandlingerne. Jørgen Johansen udvandrede fra dem.

Venstres Karsten Längerich blev konstitueret som ny borgmester, selvom De Konservative med den nu afsatte borgmester Jørgen Johansen i spidsen var det parti, der fik flest stemmer.

- Jeg føler mig røvrendt, sagde en skuffet Jørgen Johansen til TV 2 Lorry.

 

Du kan læse mere om forløbet her.

Hillerød

Også i Hillerød har de haft svært ved at nå frem til enighed. Hele tre kandidater er fortsat i spil til at blive borgmester.

quote Nu har vi lavet en aftale, hvor Venstre og Socialdemokratiet deler magten.

Klaus Markussen, Hillerød, Venstre

I går fór politikerne ind og ud af forskellige mødelokaler, og pressen blev iskoldt afvist.

- Vi er stadig i en proces, lød det fra Klaus Markussen.

Klaus Markussen valgte sågar at lave en elegant u-vending for at undslippe pressens kløer.

To af de åbenlyse bejlere var spidskandidaterne for de to største partier, Venstres Klaus Markussen og Socialdemokratiets Kirsten Jensen. Radikale Venstres Christina Thorholm var også i spil.

Det kunne være gået som i 2013, hvor Dorte Melgaard med kun to mandater kunne forhandle sig til en borgmesterpost. I det her tilfælde ville Christina Thorholm være løbet med borgmesterkæden.

Men Venstre og Socialdemokratiet fandt sammen i en overraskende konstituering udenom Radikale Venstre, og Kirsten Jensen endte altså med borgmesterkæden i Hillerød.

- Nu har vi lavet en aftale, hvor Venstre og Socialdemokratiet deler magten. Vi glæder os til et bredt samarbejde i Hillerød Byråd, sagde Venstes spidskandidat, Klaus Markussen til TV 2 Lorry for et øjeblik siden.

 

 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik