04:20

Det er svært for restauranter at få kvalificeret arbejdskraft Video: TV 2 Lorry

Mangel på tjenere kan bremse restaurant-boom

"Tjenere! Vi har brug for jer!" Sådan lyder meldingen fra en hotel- og restaurantionsbranche i vækst.

Vi spiser ude som aldrig før.

Men hoteller og restauranter i hovedstadsområdet mangler noget helt grundlæggende: Nemlig folk til at sætte maden på bordet. 

- I branchen mangler vi desværre arbejdskraft i øjeblikket, og det kommer vi også til at gøre på sigt, lyder det fra Katia K. Østergaard, der er direktør i HORESTA, som er hotel-, restaurant- og turisterhvervets brancheorganisation.

Det viser en undersøgelse blandt fra december blandt HORESTA's medlemmer i Region Hovedstaden:

I undersøgelsen...

  • Svarer 29 %, at de forgæves har forsøgt at rekruttere faglærte tjenere.
  • I de foreløbige resultater for hele landet, er tallet 22 %.
  • Samtidig svarer 45 % i Region Hovedstaden, at de finder det vanskeligere eller meget vanskeligere at rekruttere tjenere og andet serveringspersonale sammenlignet med for ét år siden. 
  • Kun 2 % mener, at det er blevet lettere.

Kan ikke følge med væksten 

Det, der jo er sket, er, at branchen er vokset med så stor hast, så arbejdsudbuddet simpelthen ikke har kunnet følge med. 

Katia K. Østergaard, direktør, HORESTA

De faglærte tjenere er den gruppe, som flest har søgt forgæves efter. Men ifølge HORESTA-direktøren, mangler der næsten ligeså mange kokke, ligesom det også gør sig gældende for folk til de ufaglærte stillinger i branchen.

- I yderste konsekvens så betyder det jo, at hvis vi ikke kan få arbejdskraften, så vi heller ikke kan præstere den vækst, som vi har kunnet indtil videre, fortæller hun, og fortsætter:

- Det, der jo er sket, er, at branchen er vokset med så stor hast, så arbejdsudbuddet simpelthen ikke har kunnet følge med. 

En tendens, vi fortalte om mandag. 

For de, der står overfor at skulle vælge karrierevej, lyder der derfor et højt og rungende "Kom til os!" fra Katia K. Østergaard:

- Vi mangler simpelthen de rigtige hænder og de rigtige kompetencer. 

Læs også At gå på restaurant er noget, man gør på en hverdag

Mange muligheder for 17-årige Kecia 

Det er rigtigt lækkert for mig, fordi forhåbentlig så betyder det, at der er flere muligheder for mig. 

Kecia Bech Harkjær, uddanner sig til tjener

Èn af dem, der kan gå hen og blive eftertragtet, er 17-årige Kecia Bech Harkjær. 

Hun er nemlig igang med at uddanne sig på hotel- og restaurantskolen i Valby som tjener:

- Jeg synes branchen er rigtig spændende. Når jeg har været ude og spise på nogle fine hoteller og restauranter, så den oplevelse, jeg har fået, er, at hvis nu ikke maden har været særlig god, og der så kom en rigtig sød tjener, så har det bare gjort hele middagen bedre, fortæller hun. 

Og så klinger nyheden om manglen på arbejdskraft i branchen, da heller ikke helt dumt:

- Det er rigtigt lækkert for mig, fordi forhåbentlig så betyder det, at der er flere muligheder for mig. 

Hun har store planer for sin fremtid i faget og drømmer om senere at bygge ovenpå tjener-uddannelsen.

- Måske være hotelchef en dag, slutter den ambitiøse tjener-spire.

Læs også Så meget koster det dig at slippe for at lave mad