Madmarkeder har styr på hygiejnen - næsten

Kun få sure smileys har ramt de madmarkeder, der er skudt op over alt

Hvis du går og tror, at de mange små boder på de madmarkeder, der skyder op mange steder, betyder risiko for dårlig hygiejne og en konstant risiko for at rage et maveonde til sig, så må du tro om igen. For fødevaremyndighedernes besøg i boderne på de nye markeder har ført til overraskende få, negative anmærkninger.

I maj åbnede Københavns nye, store madmarked - Reffen - med plads til maksimalt 100 madboder. 33 er blevet kontrolleret få dage efter Reffens åbning, og det kom der "kun" to sure smileyer ud af. Den ene gik til boden Thai Reffen, og de har ved et efterfølgende kontrolbesøg fået en indskærpelse - som reelt er en forbedring i forhold til den sure smiley, der udløste et bødeforlæg. Den oprindelige "sure" smiley blev udløst af at der manglede en håndvask.

Reffens anden madbod, der fik en bøde, var "Jakobsens Pita". Her blev fødevarer opbevaret ved for høje temperaturer, og der manglede varmt vand. Det fremgår ikke af Fødevarestyrelsens hjemmeside, om man har genemført et opfølgende kontrolbesøg.

Reglerne indsærpes for de nye

Reffen er naturligvis ikke det eneste madmarked, der har fødevaremyndighedernes bevågenhed. I maj sidste år åbnede Værftets Madmarked i Helsingør. De havde senest besøg af fødevaremyndighederne i april og maj. Og selv om flere boder fik mindre indskærpelser fra kontrollanterne, så var der ingen af dem, der fik en sur smiley. Flere af forholdene betegner Fødevarekontrollen da også selv som "bagatelagtige".

Gry Brix fra Værftets Madmarked fortæller, at der foregår et grundigt arbejde med at sikre, at nye madboder har forstået fødevarereglerne.
Gry Brix fra Værftets Madmarked fortæller, at der foregår et grundigt arbejde med at sikre, at nye madboder har forstået fødevarereglerne.

- Vi gør også en stor indsats, hver gang, vi skal have nye boder ind, forklarer Gry Brix, der er direktør for Værftets Madmarked.

- Inden vi overhovedet møder dem, så printer og sender vi lovgivningen til dem. Når vi så mødes med dem, så gennemgår vi det, så vi er helt sikre på, at de har forstået kravene, forklarer hun.

Ifølge Gry Brix har madmarkederne større bevågenhed fra fødevaremyndighederne, end for eksempel egentlige restauranter - fordi, der er mange små aktører på et enkelt madmarked.

- Og det er nødvendigt. Det ville være forfærdeligt, hvis det gik galt. De kommer vel fire gange om året hos os i den sæson på ni måneder, vi har, fortæller hun.

Når besøgene foregår, så går Gry Brix med rundt.

- Det gør jeg for at sikre, at der ikke sker misforståelser. Hvis der er brug for det, så tolker vi, hvis det kan klares på engelsk. I andre tilfælde bruger vi en tolk, siger hun.

Fødevarestyrelsen: Det er blevet meget bedre

København fik dette forår også broens gadekøkken - et lidt mindre madmarked ved Inderhavnsbroen i København K. Også her har kontrollanterne kunnet påpege mindere forhold, der ikke udløste egentligte sure smileys.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

stigfrivilligrødekors

playStig giver julehjælp: Rørende at se glædestårerne vælte ud af øjnene på dem

nathalie voral og nino

playNathalie frygter afslag på julehjælp: ”Så skal vi nok leve af pasta de næste par måneder"

20171204-151030-A-1920x1281we

playOverblik: Sådan kan du donere til julehjælp - rekordmange har søgt

fødeafdeling region hovedstaden

Coronakrisens babyboom er aflyst for nu - eksperter forklarer hvorfor

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere