00:54

Lig skjult under kirken ved Rundetårn

Under Trinitatis kirke er der et skjult gravkammer som er næsten 400 år gammelt - TV 2 Lorry har besøgt stedet

I kælderen under Trinitatis Kirke er der hvælvede rum, hvor der i dag står gamle kister med balsamerede lig. Kisterne og deres indhold er fra 1600-tallet. For tilbage i 1656 blev der lavet en helt usædvanlig plan,  for begravelser netop under kirken.

Læs også Mystisk skikkelse på billede fra Kronborg

Der blev blandt andet bygget et antal dobbeltgrave under kirkegulvet. De fornemme gravpladser blev udbudt til meget høje priser. Jo mere attraktiv placering - jo højere var prisen. De bedste pladser – det var dem under alteret. De blev udbudt til 300 rigsdaler per gravplads. De billigste blev udbudt til 100 slettedaler. Der blev med tiden muret ialt 15 gravrum i kirkens kælder. Besøgende er velkomne til at se grakammeret, hvis personalet har tid:

- Man at man er velkommen til at banke på døren til kirketjenerens kontor. Og så kan man se, om der er mulighed for at komme med ned i krypten, siger Kirketjener ved Trinitatis Kirke Kresten Dahl

En del af gravrummene havde egen indgang. Men der var også rum, som hvor man måtte nøjes med at sænke kisterne ned gennem en lem i gulvet. Det var som sagt velhavende og betydningsfulde familier som Friis, Ehlers, Schack og Kragh, der på den måde fik fingre i en af de prestigefyldte gravpladser under Trinitatis Kirke. Og en del af kisterne står her altså den dag i dag.

Læs også Fotograf spreder skræk og rædsel på Amager

Så sent som i 1926-27 blev gravrummene åbnet og sat i stand. Fordi man skulle lave et centralvarmeanlæg. Her fandt man omkring 125 kister i rummene. De kister som var i for dårlig stand, og dem af dem, som var mindre historisk interessante, blev begravet. Resten blev omfordelt i gravrummene.