Lærling fra Helsingør skal lave jagerfly i Texas

Helsingør har fostret en af Danmarks dygtigste industritekniker-lærlinge, der nu skal på udveksling og lave F35 jagerfly i Texas.

Der er rift om dem, når de er færdiguddannede.

Men også under uddannelsen er der bud efter industritekniker-lærlingene.

quote Jeg glæder mig utrolig meget. Jeg har først fået at vide i dag, at jeg er en af de tre fra Danmark, der skal af sted.

Asger Nielsen, Industritekniker-lærling

Tre af de dygtigste industritekniker-lærlinge får mulighed for at tage en del af deres uddannelse hos den amerikanske flyproducent Lockheed Martins fabrik i Fort Worth i Texas.

En af dem er Asger Nielsen, der er i lære som industritekniker hos Maskinfabrikken Metalteknik A/S i Helsingør.

- Jeg glæder mig utrolig meget. Jeg har først  lige fået at vide, at jeg er en af de tre fra Danmark, der skal af sted. Det kom som lidt af en overraskelse, siger Asger Nielsen til TV2 Lorry.  

"Der er da lidt prestige i det"

Asger Nielsen skal af sted i to måneder til foråret, hvor han blandt andet skal deltage i produktionen af de nye F35 jagerfly, som Danmark har bestilt 27 af.

- Det bliver en kæmpeoplevelse at se, hvordan det fungerer på højeste plan. For det er det her jo. Det skal virkelig passe for, at det ikke går galt, siger han og tilføjer:

- Og der er da lidt prestige i at komme hjem og sige, at man har været med til at lave jagerflyene.

Lærlingen fra Helsingør er udvalgt blandt et stærkt felt af unge industriteknikere. Han tror på, der især er én ting, der har gjort, at han er blevet så god til sit fag:

- Det er et spørgsmål om at komme i lære et godt sted, hvor man får lov til at lave noget og ikke bare skal trykke på den grønne knap, siger Asger Nielsen.

Hvad laver en industritekniker?

Industriteknikere arbejder i jern- og metalindustrien, hvor de bl.a. fremstiller og vedligeholder maskiner, maskindele og produktionsanlæg.

Skal få flere unge ind i faget

Det er DI og Dansk Metal, der i samarbejde med metalvirksomheden Multicut A/S og Lockheed Martin har gjort det muligt for de tre industritekniker-lærlinge at komme på studieophold i Texas.

- Danmark har nogle af de dygtigste lærlinge i verden, og jeg er ikke i tvivl om, at Lockheed Martin vil få god gavn af Asger og de to andre unge lærlinge. Der er masser af muligheder for at se verden og gøre karriere som faglært. Det vil vi gerne vise med dette projekt, siger forbundsformand i Dansk Metal Claus Jensen.

DI’s administrerende direktør Karsten Dybvad håber, at projektet vil vise andre unge, at en erhvervsuddannelse også giver muligheder for at uddanne sig og arbejde i udlandet.

- Det er vigtigt for os at vise, at en erhvervsuddannelse i industrien også giver muligheder for en international karriere. Vores virksomheder har brug for, at flere dygtige unge har lyst til en af de mange spændende uddannelser inden for industrien. Og jeg tror, at vi vil være i stand til at sende mange flere af sted på studieophold i udlandet, siger Karsten Dybvad.

De tre lærlinge er udvalgt af et uafhængigt dommerpanel med faglærere fra en række erhvervsskoler. 18 lærlinge har været indstillet.

SE OGSÅ: TV2 Lorry har lavet en webdok, hvor vi følger de bedste unge håndværkere i vores sendeområde til DM i Skills. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik