ARKIVFOTO: Diabetes Foto: Niels Ahlmann Olesen / Scanpix

Københavnsk Center for Diabetes vil styrke sundheds-lighed

Center for Diabetes på Vesterbro i København er det første af sin art i Danmark, og skal give erfaringer til andre kommuner. I dag åbnes centeret officielt.

I dag afholdes den officielle åbning af det nye Center for Diabetes i Københavns Kommune.

Centret har egentlig været åbent siden juli måned, hvor de første københavnere med type 2-diabetes blev budt velkommen til nye behandlingstilbud og skræddersyede programmer, der matcher deres individuelle livssituation.

Vi er nødt til at retænke måden, vi indretter vores sundhedsvæsen på

Ninna Thomsen, Sundheds- og Omsorgsborgmester

- Vi er nødt til at retænke måden, vi indretter vores sundhedsvæsen på, hvis vi ikke skal tabe en stor gruppe borgere på gulvet. Det duer ikke med standardløsninger. Vi skal turde behandle folk forskelligt, hvis vi for alvor skal gøre op med den stigende ulighed i sundhed, siger Sundheds- og Omsorgsborgmester i Købehavns Kommune, Ninna Thomsen (SF).

Læs også Hospitaler: 900 nedlagte stillinger bliver til 220 fyringer

Øget lighed skal sikre større sundhed

Center for Diabetes skal primært sikre øget lighed på sundhedsområdet for københavnerne.

En analyse fra Københavns Universitet viser nemlig, at faktorer som blandt andet uddannelsesniveau, tilknytning til arbejdsmarkedet og etnicitet har stor betydning for, om en borger er i risiko for at udvikle type 2-diabetes.

Det gør det nemmere for borgeren at navigere rundt i mellem de forskellige sundhedstilbud, når det hele er samlet ét sted

Ninna Thomsen, Sundheds- og Omsorgsborgmester

I dag har omkring 25.000 personer i København type 2-diabetes og det tal forventes at være mere end fordoblet om blot 24 år. Analyser peger på, at diabetikerne i hovedstaden vil tælle 51.500 borgere. Det gør diabetes til den hurtigst voksende kroniske sygdom.

Tværfagligt samarbejde

Det nye Center for Diabetes samler alle Københavns Kommunes tilbud på diabetesområdet for at sikre de bedst mulige forløb for borgeren.

Læs også Forældet sundhedstjek af flygtninge kan overse tuberkulose

- Det gør det nemmere for borgeren at navigere rundt i mellem de forskellige sundhedstilbud, når det hele er samlet ét sted. Samtidig giver det os muligheden for at højne kvaliteten af det samlede borgerforløb, når vi samler kompetencerne og samarbejder på tværs af sektorer, siger Ninna Thomsen.