Forældet sundhedstjek af flygtninge kan overse tuberkulose

En overlæge fra Dansk Lungemedicinsk Selskab advarer nu om, at modtagecentrenes sundhedstjek af flygtninge ikke er grundigt nok.

Smitsomme sygdomme som fx tuberkulose er ikke ukendte følgesvende, når flygtninge kommer til Danmark.

Derfor skal modtagecentrene undersøge de nye beboeres helbred.

Men sundhedstjekket, der blandt andet er baseret på et spørgeskema, er langt fra nok, for nettet, der skal fange sygdommene er ikke finmasket nok.

Sådan lyder kritikken fra blandt andet fra Ole Hilberg, overlæge og formand for Dansk Lungemedicinsk Selskab. 

 -Jeg synes, man gør både flygtningene og os selv en bjørnetjeneste ved ikke at undersøge dem ordentligt. De kan gå og være småsyge og smitte andre, og vi kan få tuberkulosen udbredt i Danmark, siger han til P4 København.

Hos Røde Kors, der er en såkaldt operatør, og dermed ansvarlig for sundhedstjekket, erkender man, at den nuværende praksis ikke er god nok.

Derfor arbejder man i øjeblikket på en ny metode til at foretage sundhedstjek. Det betyder blandt andet, at flygtninge fra højrisikoområder skal røntgenfotograferes, fortæller Ebbe Munk-Andersen, overlæge i asylafdelingen.

 -Der er en stigende risiko for, at vi får såkaldte resistente tuberkulosebakterier til Danmark, og hvis det sker i større omfang, så vil tuberkulose blive en meget farlig sygdom igen. Derfor er vi nødt til at være mere aggressive i vores screeningsmetoder, siger han til P4 København.

Han peger dog på, at meget af ansvaret for den 20 år gamle screeningmetode skal findes hos sundhedsmyndighederne, da de ikke har været gode nok til at melde ud, hvilke tiltag de ønsker på området.

 -Det er ikke en privat organisation som Røde Kors, der skal tage stilling til, hvordan Danmark skal modtage folk, det er myndighederne, der skal udstikke de linjer, siger han.

Udlændingestyrelsen har ikke ønsket at stille op til et interview, men skriver i en mail til P4 København, at de har nedsat en styregruppe, som lige nu er i gang med at se på sundhedsscreeningen af flygtninge.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

e688273b-7a68-4555-9378-e2867f73362f-w_960

Kommune vinder pris for at opspore børn i mistrivsel

child drinks

playAlexanders idé slukker tørst i flygtningelejr: Vil sælge en halv million i 2021

20140629-134614-l-1920x1283we.jpg

playNy ”opsigtsvækkende” forskning fra Ballerup kan ændre akutberedskaber i hele verden

sengeløse

Kommune med færrest sygedage blandt sosu'er: "Borgere får en bedre hverdag"

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere