Efter kritik: Nu tildeles markant flere førtidspension i København

Efter massiv kritik har Københavns Kommune fået vendt udviklingen og øget antallet af tildelte førtidspensioner med mere end 80 procent på et år.

Beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune Cecilia Lonning Skovgaard. Foto: Asger Ladefoged - Ritzau Scanpix

Københavns Kommune fik i 2017 stor kritik for, at kommunen var blandt de kommuner i landet, der udbetalte førtidspension til færrest borgere.

Men på det seneste år har kommunen taget kritikken til sig og fået hævet antallet af udbetalinger. I 2018 har man således tildelt førtidspension til 80,2 procent flere borgere i årets første ni måneder, end man gjorde sammenlignet med året forinden. 

Jeg er meget tilfreds med, at vi har fået hævet tallet så markant, som det er tilfældet. Det var den mest akutte sag for mig, da jeg blev indsat som borgmester.

Cecilie Lonning-Skovgaard, Beskæftigelses- og integrationsborgmester, København, Venstre

Den positive udvikling glæder Venstres beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilie Lonning-Skovgaard, der kom til som ny borgmester efter kommunalvalget i efteråret.

- Jeg er meget tilfreds med, at vi har fået hævet tallet så markant, som det er tilfældet. Det var den mest akutte sag for mig, da jeg blev indsat som borgmester, siger Cecilia Lonning-Skovgaard, der siden 1. januar 2018 har været borgmester på området.

I Københavns Kommune førte den massive kritik fra 2017 til, at man i Borgerrepræsentationen indgik en politisk aftale om, at antallet af tildelte førtidspensioner skulle hæves.

Læs også Efter talrige møgsager: København vil rydde op i fleksjob og førtidspension

- Sammen med udvalget har vi fået sat tryk på for at få udarbejdet en handleplan og få givet forvaltningen i kommunen et indtryk af, at vi ønskede at få fokus på det her område, siger Cecilia Lonning-Skovgaard og tilføjer:

Men lige nu er vi igang med at indhente det forsømte og ramme et niveau, som vi kan være tilfredse med.

Cecilie Lonning-Skovgaard, Beskæftigelses- og integrationsborgmester, København, Venstre

- Resultatet afspejler meget klart, at vi fra politisk hold har sat en anden retning - og det synes jeg klæder en storby som København rigtig godt, siger borgmesteren. 

Det forsømte skal indhentes

Ifølge borgmesteren har situationen i København ikke været anstændig eller ordentlig, når man lå så langt under niveau i sammenligning med andre kommuner. Derfor har hun også valgt månedligt at få opdateringer på situationen, så hun kunne følge med i udvikligen i sin nye rolle som borgmester.

I København er der i årets første måneder blevet udbetalt 438 førtidspensioner til kommunens borgere - mens tallet sidste år kun lå på 243 i samme periode.

Udbetaling af førtidspension i perioden januar-august

                                        Hele landet       København
2017:                                     6.303                   243
2018:                                     7.833                   438
Procentvis stigning:        24,3 %                80,2 %

Kilde: Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Og selvom den stigning på 80,2 ligger langt over landsgennemsnittet, hvor stigningen har været på 24,3 %, så skal København som by ikke forvente at ligge i toppen om mange år.

- København er en by, hvor 80% af borgerne er under 40 år, så derfor skal vi helst ikke ligge i toppen om nogle år. Men lige nu er vi igang med at indhente det forsømte og ramme et niveau, som vi kan være tilfredse med, siger venstreborgmesteren Cecilia Lonning-Skovgaard. 

Læs også Borgmester efter kulegravning: "Flere skal have førtidspension"

- Vi bliver nok aldrig en kommune, som uddeler flest førtidspensioner pr. borger, men udviklingen med en stor stigning i antallet af tildelte førtidspensioner vil fortsætte resten af året - og også næste år, siger hun. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik