00:26

Jyllinge Nordmark: Magtesløse familier planlægger at bygge dige selv

Et klageorgan har dumpet hele plangrundlaget for det dige, der skal beskytte flere hundrede huse mod nye oversvømmelser i Jyllinge Nordmark. De ramte borgere har deres egen plan.

Familien Boddum er en af de familier, som blev hårdt ramt af oversvømmelserne i Jyllinge Nordmark i december 2013. Siden har de ligget søvnløse, hver gang en ny stormflod har truet af frygt for at få ødelagt deres hus endnu en gang. 

Jeg kan ikke leve med, at der skal gå 10 år, hvor vi hver vinter skal være utrygge

Kim Boddum

Nu planlægger familien selv at bygge et dige rundt om deres 1200 kvadratmeter grund, fordi de ikke har tålmodighed til at vente på det offentlige dige mere.

- Jeg kan ikke leve med, at der skal gå 10 år, hvor vi hver vinter skal være utrygge, siger Kim Boddum.

Læs også Klager udsætter diger: Plan for Jyllinge Nordmark er ikke i orden

Dumpet dige

Planklagenævnet har dumpet hele plangrundlaget for det digeprojekt, der skal beskytte flere hundrede huse mod nye oversvømmelser. Det sker på grund af store fejl begået af Roskilde Kommune.

Kommunen har foretaget væsentlige ændringer i digeprojektet uden at belyse konsekvenserne ordentligt og sende det i en lang nok høring blandt borgerne. Det betyder, at hele beslutningsprocessen omkring diget nu skal gå om.

Planlægger udenom kommunen

Jeg føler, at jeg redder min egen rumpe.

Lisbeth Boddum

Prisen på et nyt dige rundt om familien Boddums grund i Jyllinge Nordmark vil løbe op i 200.000 kroner. Men idéen om et fælles dige for i stedet at forskanse deres egen grund giver ikke kun økonomiske bekymringer:

- Jeg føler, at jeg redder min egen rumpe, selvom jeg godt ved, at det er mange penge, jeg putter i det. Men jeg synes også, at det er asocialt overfor mine naboer, så det er både med sorg og glæde, at vi taler om sådan et projekt, fortæller Lisbeth Boddum

00:15 Luk video