Klager udsætter diger: Plan for Jyllinge Nordmark er ikke i orden

Roskildes lokalplan for det oversvømmelsesramte område er kendt ugyldig. Et kæmpe nederlag for borgmesteren, siger Venstre.

- Afgørelsen betyder, at det samlede plangrundlag er ugyldigt, og at planprocessen skal gennemføres på ny.

Sådan er den nedslående melding i en afgørelse fra Planklagenævnet om Roskilde Kommunes lokalplan for nye diger, der skal forhindre fremtidige oversvømmelser af Jyllinge Nordmark.

Kommunen må nu begynde forfra med arbejdet med planen, fordi de såkaldte væsentligheds-, konsekvens og miljøvurderinger ikke var i orden, fastslår Planklagenævnet.

Griber ind i naturen og krænker ejendomsretten

Afgørelsen er truffet efter fire klager fra Danmarks Naturfredningsforening og tre klager fra beboere i området.

Mens naturfredningsforeningen klager over, at digerne ødelægger, at de nye diger vil gribe ind i et enestående naturområde med strandenge ved udmundingen af Værebro Å, har beboere langs åen klaget over, at de naturstier, der er planlagt ved digerne vil komme ind i deres haver – og dermed krænke den private ejendomsret.

Projektet, der skulle forhindre en ny stor oversvømmelse med omfattende ødelæggelser, som det skete under stormen Bodil i december 2013, er ændret betydeligt i forhold til det udkast, der dannede grundlaget for lokalplanen – og det er kritisabelt, fastslår Planklagenævnet.

quote De har absolut villet tvinge et forslag om rekreative stier ind i et projekt om kystsikring for beboerne. Nu bliver resultatet, at disse mennesker kommer til at leve endnu længere tid i frygt og usikkerhed

Peter Madsen, teknikordfører for Venstre i Roskilde

Kun S og venstrefløjen stod bag

Det gælder blandt andet en stor sluse og et pumpeanlæg ved udmundingen af Værebro Å, der skal forhindre, at vandet strømmer op i åen ved højvande, så haver og områder kan blive oversvømmet. Ændringen i planen betyder, at pumpeanlægget kan flyttes længere ind i Natura 2000-området, der ifølge reglerne skal beskyttes.

Peter Madsen, der er teknisk ordfører for Venstre i Roskilde Byråd, ser afgørelsen som et kæmpe nederlag for borgmester Joy Mogensen, Soc.dem., der har vedtaget planen sammen med SF, Radikale Venstre og Enhedslisten.

- De har absolut villet tvinge et forslag om rekreative stier ind i et projekt om kystsikring for beboerne. Nu bliver resultatet, at disse mennesker kommer til at leve endnu længere tid i frygt og usikkerhed, siger han til Roskilde Avis.

TV 2 Lorry følger sagen. 

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Bertel2

Bertel Haarder takker af: Her er 9 nedslag i hans lange karriere

20200917-173607-L-1920x1277we

Her er de 12 sager: Advokatundersøgelse afslører Frank Jensens krænkelser

20191107-180758-5-1920x1280we

Partier kræver brev i fredningssag tilbagekaldt: "Retssikkerheden er på spil"

Lejlighed altaner

Det kan blive sværere at få en altan i København

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere