Hold til højre-kampagne giver gevinst - det er det modsatte af venstre

Vejdirektoratet har med store skilte mindet bilister om, at de skal trække ind til højre, når der er plads. Og det har virket.

Foto: Vejdirektoratet

Det burde være en selvfølge. Mange bilister har åbenbart brug for en ekstra påmindelse.

"Hold til højre. Det modsatte af venstre".

De fleste bilister siger til os, at de selv er gode til at holde til højre, og at det er alle de andre, der er dårlige til det. Så vi er nødt til, at få bilisterne til at rette blikket mere kritisk mod sig selv

Marianne Foldberg Steffensen, leder af Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling

Det budskab har der stået på skilte på fem udvalgte motorvejsstrækninger i landet i oktober.

Og det har vist sig at virke. På strækninger, hvor skiltene har været sat op, er bilisterne i gennemsnit kommet 15 procent hurtigere frem, fordi folk har været bedre til at holde til højre, oplyser Vejdirektoratet.

På Holbækmtorvejen mellem afkørsel 15 Gevninge og afkørsel 16 Kr. Sonnerup er hele 22 procent af bilisterne kommet hurtigere frem i perioden.

Læs også Især hovedstadsområdet får mere trafik på vejene, viser nye tal

Stikprøver, som Vejdirektoratet har foretaget, viser, at hver gang en bilist ikke holder til højre, går det i gennemsnit ud over to andre bilister. På en delstrækning på 22 km kan der dagligt være op imod 1800, der bliver fanget bag bilister, der ikke holder til højre.  

Hensynsfuldhed i trafikken:

  • En Megafonmåling fra 2017 viser, at 89 % af bilisterne opfatter sig selv som hensynsfulde i trafikken.
  • Men kun 40 % mener, at andre viser hensyn til dem i trafikken.

Kilde: Vejdirektoratet

- De fleste trafikanter ved godt, at de kunne være bedre til at vise hensyn i trafikken ved blandt andet at trække ind i højre bane, når der er plads til det. Vores skilte og magneter minder dem om, at trafikken glider bedre, når vi viser hensyn, og så kommer vi alle hurtigere frem, siger Marianne Foldberg Steffensen, leder af Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling.

Vejdirektoratet oplyser, at det på grund af succesen ikke er sidste gang, at man vil lave kampagnen.

- De fleste bilister siger til os, at de selv er gode til at holde til højre, og at det er alle de andre, der er dårlige til det. Så vi er nødt til, at få bilisterne til at rette blikket mere kritisk mod sig selv, og det er dét, vi prøver at gøre med Hold til højre-kampagnen, siger Marianne Foldberg Steffensen.

Ud over skiltene på motorvejen har der også været magnetiske klistermærker, som bilister har kunne tage kvit og frit på rastepladser eller få tilsendt af Vejdirektoratet.

  Foto: Vejdirektoratet

Mere trafik på vejene

Og der er god grund til at sinke de andre bilister så lidt som muligt.

For trafikken bliver kun tættere på motorvejene i Hovedstadsområdet, der oplever den kraftigste vækst i landet.

Her er trafikmængden steget med mellem 3,8 og 4,7 procent i løbet af de første otte måneder af 2018. Landsgennemsnittet er 3,1 procent.

Det viser Vejdirektoratets målinger af trafikken i første del af 2018.  

Målingerne er foretaget på fire af de største indfaldsveje til København – Amagermotorvejen, Køge Bugt Motorvejen, Motorring 3 og Helsingørmotorvejen - over de første otte måneder af 2018.

Køkørsel er en del af mange borgere i Hovedstadsområdets hverdag - og det kan være en stressende oplevelse:

02:38

De seneste par uger har vi sat fokus på alle de timer mange af os bruger ude på vejene. Enten når trængslen kun gør det muligt at liste sig af sted i trafikken eller når man holder helt stille i kø. Begge dele noget, der kan være ret frustrerende og stressende. Og det kender Jannie Jacqé kun alt for godt.

Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik