Frygtet hesteherpes får ikke Roskilde Dyrskue til at sadle om

Flere fynske heste er døde af en smitsom herpesvirus. Det får dog ikke Roskilde Dyrskue til at droppe heste på dette års dyrskue.

En særlig aggressiv form for herpes har kostet flere fynske heste livet, og i Nordjylland aflyste et familiemarked for få uger siden alle hesteudstillinger af frygt for virussen.  

Men på Danmarks største dyrskue, Roskilde Dyrskue, har man ikke i sinde at bandlyse heste, når dyrskuet afholdes den 8-10 juni.

Det oplyser dyrskuet i en officiel meddelelse på deres hjemmeside.

- Situationen med de aktuelle tilfælde af herpesvirus på Fyn og i Jylland følges meget opmærksomt og i samarbejde med fagpersoner; men for øjeblikket er der ingen planer om at lukke tilgangen af heste til dette års dyrskue, lyder det i meddelelsen fra Roskilde Dyrskue.

Ikke tegn på spredning af virus

Den aggressive herpes-virus starter en luftvejsinfektion og feber, men efter få uger kan heste, der er smittet, blive delvist lamme, og i sidste ende kan det koste dem livet.

Torsdag kom beskeden om, at der ikke er tegn på spredning af virussen, som har tage livet af heste på Fyn.  Alligevel opfordrer Roskilde Dyrskue hesteejere til at forholde sig ansvarligt og efterleve anbefalingerne fra Dansk Rideforbund, landbrugets videncenter SEGES og Den Danske Dyrlægeforening –Faggruppe Heste, som holder øje med spredningen i Danmark.

Fra dem lyder det da også, at det er fuldt ud sikkert at tage sine dyr med på dyrskue, hvis man ellers er opmærksom på dyret. Det siger formanden for heste-faggruppen i Den Danske Dyrlægeforening, Kenneth Engelund Lassen, til TV 2

- Det siger sig selv: Man skal kun køre afsted med en frisk og rask hest, men intet tyder på, at der er yderligere spredning af den særlige voldsomme type herpes, vi så på Fyn, siger han. 

FAKTA OM HESTEHERPES

  • Herpesvirus 1 forårsager feber, luftvejslidelser, lammelser og eventuelt abort hos drægtige hopper.
  • Sygdommen starter oftest som en luftvejsinfektion med feber og hoste. Efter cirka to uger kan der tilstøde lammelser.
  • Virussen smitter primært som dråbeinfektion fra luftvejene ved såvel direkte kontakt fra hest til hest samt indirekte kontakt via tøj, skotøj, trailer, foder og udstyr til heste og så videre.
  • Der kan også forekomme smitte fra andre legemsvæsker.
  • Herpesvirus 1 smitter ikke mennesker.
Kilde: Seges (Landbrug og Fødevarer)

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik