Fra flamingo til permanent: Sort kvinde skal blive

Kultur- og Fritidsudvalget har besluttet at støtte forarbejdet med at gøre skulpturen I Am Queen Mary permanent.

00:29

Kultur- og Fritidsudvalget har besluttet er støtte forarbejdet med at gøre skulpturen permanent med 52.500 kroner.

Foto: TV 2 Lorry

1 af 2

Faklen svajer lidt i Mary Thomas' hånd, som hun sidder der på sin trone foran Vestindisk Pakhus ved Amalienborg i København. 

Det er den kolde vind, der puffer til kvindestatuen med tilnavnet Queen Mary. Og det nemt at få den til at bevæge sig, den er nemlig lavet af flamingo. 

Siden marts sidste år har I Am Queen Mary stået på kajen og hun er vidnesbyrd om en vigtig del af Københavns historie. Det mener kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å), der har løftet ansøgningen i udvalget:

- Statuen sender et vigtigt signal om, at vi københavnere er vores historie bevidst. Ved at opføre en permanent statue til minde om historien i det gamle Dansk Vestindien, vedkender vi os i højere grad vores koloniale arv. Statuen vil ikke blot være et symbol, men kan også være med til at skabe debat om en mørk, men vigtig del af vores historie.

Derfor har Kultur- og Fritidsudvalget torsdag besluttet at støtte arbejdet med at gøre en ny udgave af statuen til en permanent del af byrummet. Den nuværende statue kan ikke blive stående, da materialet har begrænset levetid.

Skulpturen er blevet til i et samarbejde mellem den danske kunster Jeanette Ehlers og kunstneren La Vaughn Belle fra Skt. Croix, nu er del af de Amerikanske Jomfruøer.

00:29 Luk video

Skulpturen er navngivet efter den historiske person Mary Thomas, som var en af de kvindelige ledere i arbejderopstanden ”The Fireburn” i Vestindien i 1878. Mary Thomas afsonede senere sin fængselsstraf i København og blev et symbol på modstanden mod kolonimagten.

Fakta om I am Queen Mary

  • Kultur- og Fritidsudvalget har besluttet er støtte forarbejdet med at gøre skulpturen permanent med 52.500 kroner. Pengene skal af kunstnerne bruges på forundersøgelser, fundraising og en høringsproces.
  • I Am Queen Mary står i dag ved Københavns havnefront foran Vestindisk Pakhus.
  • Skulpturen kan ikke i sin nuværende form blive stående, da materialet har en begrænset holdbarhed.

- Historien om Queen Mary er også historien om en stærk kvinde, der gik forrest i kampen for retfærdighed. Ikke nok med, at hun er et symbol på modstanden mod kolonimagten, er hun også et stærkt symbol på kvindekampen, siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å).

00:29 Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?