Fødevarebanken har 10 års jubilæum Foto: Simon Skipper / Ritzau Scanpix

10 års jubilæum: Fødevarebanken har uddelt millioner af måltider

Sidste år fordelte Fødevarebanken 914 tons overskudsmad, men det er for lidt til efterspørgslen. Derfor er de på jagt efter flere, der vil donere mad.

Fødevarebanken så første gang dagens lys for præcis 10 år siden i dag, mandag.

Der er stadigvæk rigtig mange virksomheder, som vi ikke har kontakt med, og som vi ved har overskudsmad

Karen-Inger Thorsen, direktør i Fødevarebanken

I løbet af de ti år har non-profit organisationen uddelt, hvad der svarer til 10,5 millioner måltider mad til værdigt trængende.

Maden går nemlig til socialt udsatte grupper, og sidste år fordelte Fødevarebanken 914 tons overskudsmad. 

Læs også Forening mod Madspild: Spis gerne disse varer efter datoens udløb

I løbet af de 10 år, som organisationen har eksisteret, er der kun kommet flere til at aftage maden. Faktisk er mængden af mad, som bliver uddelt, vokset med hele 70 procent. 

Fødevarebanken vil gerne have mere mad

Alligevel er der et 'men'. Mængden af overskudsmad er nemlig ikke fulgt med. Derfor vil de hos Fødevarebanken gerne modtage endnu mere mad.

Læs også Wefood hitter: 100 ton overskudsmad solgt på et år

- Der er stadigvæk rigtig mange virksomheder, som vi ikke har kontakt med, og som vi ved har overskudsmad, som de på nuværende tidspunkt smider ud. Og det vil vi meget gerne tage imod, siger Karen-Inger Thorsen, der er direktør i Fødevarebanken.

4.000 tons mad til socialt udsatte

Fødevarebanken arbejder for at den mad, der er i overskud i fødevareindustrien, bliver fordelt til socialt udsatte.

I årenes løb er der blevet fordelt godt 4.000 tons mad. Det svarer til godt 10 millioner måltider.

De vil meget gerne have kød, de vil gerne have fisk og de vil gerne have æg

Karen-Inger Thorsen, direktør i Fødevarebanken

- Hvis du spørger os, hvad vores brugere, som jo er de sociale organisationer, har brug for, så vil de meget gerne have kød, de vil gerne have fisk, og de vil gerne have æg, siger direktør Karen-Inger Thorsen.  

Store virksomheder står bag donationer

Fødevarestyrelsen vurderer, at engrosleddet, primærproduktionen og industrien samlet står for 238.000 tons madspild om året. 

00:47

I løbet af de ti år har non-profit organisationen uddelt, hvad der svarer til 10,5 millioner måltider mad til værdigt trængende.

Luk video

Maden bliver doneret af store danske fødevarevirksomheder og grossister, som af en eller anden grund ikke kan blive solgt.

Ofte skyldes det for eksempel fejl på etiketten eller en bulet emballage.

I organisationen er der cirka 180 frivillige, som sørger for, at maden bliver bragt ud ud til herberger, kvindecentre, væresteder og andre steder for socialt udsatte. 

Læs også Gammel mad hitter: Københavnerne bekæmper madspild