01:44

Fodboldklubber laver regler mod forældre-råberi

Forældre skal holde deres mund, når de står på sidelinjen til deres barns fodboldklub. Det mener flere klubber, der nu laver særlige regler mod indblanding fra forældre.

De fleste  har oplevet at se en fodboldkamp med en lidt for ivrig forælder på sidelinjen.

Men det skal være slut, har flere fodboldklubber sat sig for. Her har man lavet specifikke regler, der skal få forældrene til at holde mund.

I Brøndby har man oprettet deciderede forældrezoner, fortæller P4 København, mens Lyngby Boldklub meddeler, at tilråb som "skyd" og "aflever" er bandlyst. 

Læs også Voldsepisode i Serie 4-kamp: Spiller får to års karantæne

"Mangel på respekt"

I Kjøbenhavns Boldklub har de lavet en børnefolder til forældrene for at forhindre for meget indblanding.

- Virkeligheden er, at det genererer mistrivsel med råb fra sidelinjen. Og det er for mig at se et udtyk for mangel på respekt for den opgave, de unge prøver at løse. Det er svært at spille fodbold. Og det skal man have noget ro til, siger Jesper Jacobsen, der er sportslig leder for KB Ungdomsfodbold til TV 2 Lorry.

Derudover mener han, at det er problematisk i forhold til trænerens rolle.

- Det er ham, der skal træne og justere i løbet af kampen. Så nytter det ikke noget, at der står ti mennersker og har en holdning til, om man skal løbe til højre eller venstre. Det er trænerens opgave, siger han. 

Læs også Ildsjælen Ilknur får indvandrerfamilier til fodbold

Råb får spillere til at stoppe

Jesper Jacobsen mener, at råberiet på sidelinjen kan have konsekvenser for fodboldspillernes sportsfremtid: 

- Når vi nærmer os ungdomsårene, så har vi frafaldsproblematikker, og rigtig mange frafald kommer af mistrivsel. Og undersøgelser viser, at det genererer mistrivsel med støj fra sidelinjen. Den mistrivsel hæmmer os i at udvikle fodboldspillere. Og så ved vi bare fra undersøgerlser, at så kommer de ikke mere i vores klubber, siger han.

Råber forældrene for meget med under en fodboldkamp i Kjøbenhavns Boldklub, så tager træneren fat i forældrene. Og hvis det ikke kan løses på sidelinjen, kommer de med ind på kontoret.

Læs også Kan kvinder spille amerikansk fodbold?