Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix

Familie tiltalt for grov vold og mishandling af søn

En 15-årig dreng har ifølge anklagemyndigheden været udsat for lussinger, forbrændte hænder og slag med køkkengrej og et bælte gennem 8 år.

I en københavns familie er faren, moren og storesøsteren tiltalt for at have mishandlet og udsat deres 15-årige søn og lillebror for grov vold. Anklageren kræver fængselsstraf til de tre tiltalte - og at faren bliver udvist fra Danmark med indrejseforbud.

Det skriver Ritzau.

Det første af i alt seks retsmøder finder sted i Retten på Frederiksberg torsdag. Her skal de tre tiltalte familiemedlemmer afgive forklaring. Både far, mor og søster nægter sig skyldige og kræver frifindelse.

Sønnen var omkring syv år, da volden begyndte. Den 50-årige mor er tiltalt for blandt andet at have holdt drengens hænder over en lighterflamme og for at forsøge at føre flammen under hans tunge.

Læs også Familie tiltalt for at mishandling: Slog børn med pinde

Den 23-årige søster er tiltalt for at have givet sin bror lussinger og slag i tre år, selv om hun vidste, at forældrene også mishandlede ham.

Hun er ligeledes tiltalt for vidnetrusler, da hun forsøgte at forhindre broren i at afgive forklaring til politiet. Han havde søgt beskyttelse og ophold hos en 15-årig ven, som hun opsøgte på skolen og truede.

Familien er meget ulykkelig over denne her situation, og at de er blevet sigtede for de her ting. For moren har det her været chokerende, hun er overrasket og meget ulykkelig.

Charlotte Møller Larsen, Forsvarsadvokat

Volden stod på indtil januar 2017, står der i anklageskriftet. Drengen har været anbragt udenfor hjemmet siden da.

Det er kun den 51-årige far, der risikerer at få frataget sit danske pas. Det skyldes, at han ikke er dansk statsborger. Familien har irakiske rødder, men moren og søsteren har dansk statsborgerskab.

Hvis anklageren, Søren Harbo, får medhold i kravet om udvisning, vil det have alvorlige konsekvenser for hele familien. Det mener Charlotte Møller Larsen, der er advokat for moren.

- Det er hele familien, der bliver splittet ad og ødelagt.

Læs også Spædbarn udsat for grov vold: Far skal fem år i fængsel

- Familien er meget ulykkelig over denne her situation, og at de er blevet sigtede for de her ting. For moren har det her været chokerende, hun er overrasket og meget ulykkelig, fortæller advokaten.

Selv om det har været ulovligt for forældre at slå børn i Danmark i 20 år, bliver mange børn alligevel udsat for vold i hjemmet. Sager om forældre, der slår, giver lussinger og andre former for vold, fylder fortsat i landets retssale.

Knap hvert sjette barn har oplevet fysisk vold i hjemmet, viser en rapport fra 2016 fra Vive, Det Nationale Forskningscenter for velfærd. Det sker, til trods for at børnevold blev strafbart i 1997, da revselsesretten blev endeligt afskaffet.

Det er særligt børn, som lever i familier med misbrug eller få penge, børn med en diagnose og børn med en ikkevestlig baggrund, som bliver udsat for vold i hjemmet. Det viser en rapport fra 2017 fra Børnerådet.