En kat, en ægtemand og en hjerteløber reddede Bodils liv

En kat til at alarmere, en ægtemand til at reagere og en hjerteløber til at eksekvere blev afgørende for Bodils liv.

Bodil Elisabeth Andersen blev reddet af sin kat, sin ægtemand og en hjerteløber, da hun 1. april 2018 fik et hjertestop. Foto: Privatfoto

Da Bodil Elisabeth Andersen natten til påskesøndag i 2018 fik et hjertestop, var det et umage hold, der med fælles indsats reddede Bodils liv.  

Bodil og ægtemanden Povl Valdemar Andersen er begge gået i seng lørdag aften den 31. marts og ligger fredfyldt i deres seng i boligen i Kokkedal. Povl bliver dog revet ud af søvnen med et sæt. Ægteparrets kat Misling river nemlig Povl i ansigt, mens den mjaver højlydt.

Katten Misling som var med til at redde Bodil natten til påskesøndag 2018. Foto: Privatfoto

Nu hvor katten har fået Povls opmærksomhed, kravler katten op på Bodils brystkasse. En brystkasse, som ikke længere hæver og sænker sig.

- Jeg finder ud af, at hun er bevidstløs og ikke trækker vejret. Så ved jeg med det samme, at det er hjertestop, siger Povl, der til daglig arbejder som elektronisk tekniker ved DTU.  

Bodil havde været død uden kattens hjælp.

Povl Valdemar Andersen, ægtefælle til Bodil

Allerede et minut efter har han alarmcentralen i røret, og han påbegynder førstehjælp.

Redningsaktionen

Povl har tidligere været på førstehjælpskursus, og han kender derfor teknikken til at håndtere situationen. Selvom sådan en situation kan ryste de fleste, så når Povl ikke at gå i panik.

- Jeg handler meget per automatik. Jeg kender rutinen. 30 tryk og to pust. Så jeg var bare fokuseret på at gøre det, jeg skulle, siger han.

Tre-fire minutter efter opkaldet til 1-1-2 står Mehmet Ali Kizilkaya fra Egedalsvænge i døren. Han er hjerteløber, og han er kommet for at hjælpe med genoplivningen. Mehmet overtager hjerte-lunge-redningen fra Povl, og imens sørger Povl for at fjerne katten fra soveværelset, så der er frit, når ambulanceredderne skal ind.

Efter kort tid ankommer tre ambulancer og en hjertelæge til ægteparrets bolig og overtager redningen. De støder Bodil med en hjertestarter, og hendes puls vender tilbage. Efter noget tid med behandling i både soveværelset og i ambulancen, køres Bodil til Gentofte Hospital, hvor hun ligger i koma i et døgn. Da hun vækkes af lægerne dagen efter, kommer Bodil hurtigt til sig selv og kan svare på alle lægernes spørgsmål.

Jeg tror, det er første gang, at en kat er blevet indstillet til årets hjerteredder.

Povl Valdemar Andersen, ægtefælle til Bodil

Bodil er indlagt på Gentofte hospital i 18 dage, og under sin indlæggelse får hun indopereret en avanceret pacemaker kaldet ICD.

Alle tre er indstillet til årets hjerteredder

Både katten Misling, Povl Valdemar Andersen og Mehmet Ali Kizilkaya er indstillet til prisen som årets hjerteredder 2019. Povl blev indstillet af den lokale afdeling af Hjerteforeningen i Fredensborg, mens Mehmet og Misling blev indstillet af Povl.

- Jeg tror, det er første gang, at en kat er blevet indstillet til årets hjerteredder. Men faktum er, at Bodil havde været død uden kattens hjælp, siger Povl.

Bodil og Misling cirka et år før hjertestoppet. Foto: Privatfoto

Bodil mener også, det er på sin plads, at de alle tre er indstillet til prisen som årets hjerteredder.

- De var en treenighed. Ingen af dem kunne undværes, hvis jeg skulle overleve, siger Bodil, der er glad for, at der bliver sat fokus på vigtigheden af at gribe ind og yde førstehjælp.

Både Povl og Bodil er rimelig sikre på, at kattens reaktion ikke var tilfældig. Ægteparret fortæller, at katten aldrig plejer at vække Povl om natten. Kun Bodil, der er Mislings madmor, kan engang imellem få en forsigtig pote i hovedet om natten, når hun er sulten.

- Misling er jo en del af familien, og når man har et nært forhold til sit dyr, så tror jeg også, at de er mere opmærksomme på en. Jeg tror, at hun reagerede, fordi hun kunne mærke, at noget var galt, siger Bodil.

Bodil, Povl og Misling har det i dag godt. Bodil er tilbage på sit arbejde som arkivar inden for lokalhistorie, og Misling får endnu mere nus og kærlighed end førhen. Hun er dog ikke blevet belønnet med mere mad, da hun er kræsen og bliver desuden for overvægtig, fortæller ægteparret.

Årets hjerteredder

Hvert år hylder Hjerteforeningen de personer, der i løbet af året har ydet genoplivning til en person med hjertestop, og vi fortæller om nogle af de personer, der er indstillet til prisen som Årets Hjerteredder.

 

Prisen er ifølge adm. direktør i Hjerteforeningen, Anne Kaltoft, vigtig, fordi den skaber opmærksomhed omkring noget, alle bør forholde sig til.  

 

- Målet er at få flere danskere til at turde reagere, når nogen falder om. Der skal komme et endnu større fokus på at træde til. Prisen for årets hjerteredder er netop med til at skabe opmærksomhed omkring vigtigheden af at yde førstehjælp ved hjertestop, siger hun.

 

Alle, der er trådt til ved et hjertestop det sidste år, kan indstilles til prisen. Ved et hyldest-arrangement vil tre historier blive udvalgt af et dommerpanel og en af de tre hjertereddere vil blive kåret til årets hjerteredder ved ”Hjertegalla”, som sendes på TV2 Charlie den 9. marts kl. 21.00.

 

Hvis en person får hjertestop, og der ikke ydes genoplivning, før ambulancen når frem, overlever 1 ud af 30. Hvis vidner træder til og yder genoplivning, overlever 1 ud af 8. For hvert minut der går uden genoplivning falder chancen for at overleve med cirka ti procent.

 

Anne Kaltofts råd er aldrig at holde sig tilbage, hvis man ser en person falde om.

 

- Man kan ikke gøre noget forkert. Det værste, man kan gøre, er, at lade være med at gøre noget, siger hun og uddyber:

 

- Mange er bange for, at personen med hjertestoppet risikerer at blive en grønsag, men der er mange eksempler på, at folk sagtens kan komme sig og vende tilbage til en normal hverdag.

 

Det er et budskab som årets hjerteredderprisen også bevidner, siger Anne Kaltoft.  

 

Hvert år får cirka 4.000 danskere hjertestop uden for et hospital.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik