Emma på 14 reddede en mands liv - nu bliver hun hyldet

Emma Lyons er brandkadet i Hovedstadens Beredskab. Og denne sommer udviste hun en helt speciel handlekraft, da hun reddede en mands liv.

Det er ikke hverdagskost, når en en 14-årig pige spotter en mand, der er i livsfare, og derefter overtager hele redningsaktionen - og samtidig har overskud til at få hjælp tilkaldt.

Men det var præcis, hvad den 14-årige Emma Victoria Lyons gjorde en dag i juli, da hun med nogle jævnaldrende var ude for at bade på Amager Strand.

quote Jeg gik ikke i panik. Men bagefter græd jeg.

Emma Victoria Lyons, heltinde

Nomineret som årets hjerteredder 2019:

- Vi var nede og bade ved Sneglen (Kastrup Søbad, red). Jeg sad så oppe på promenaden, og der fik jeg øje på en mand, der havde svært ved at svømme. Han fik hovedet under vandet, og hans ryg kom over vandet, fortæller Emma, der til daglig går i 8. klasse på Islands Brygges Skole i København.

Kaldte på veninderne

Hun forsøgte at kalde på sine veninder, men de troede formentlig, at hun lavede sjov og reagerede ikke. Så fik hun øjenkontakt med en dame, der begyndte at råbe på hjælp, og nogle mænd fik den druknende mand hevet i land.

- Jeg ringede 112 via den app, jeg har på min telefon. Og så løb jeg hen mod mændene der var ved at give førstehjælp. Manden var helt hvid, og han havde blod og skum om munden. Jeg kunne høre på dem, at de diskuterede, hvordan de skulle give hjertemassage. Jeg råbte til dem, at jeg ved noget om det, og så fortalte jeg dem, at de skulle trykke ned fem-seks centimeter 30 gange og så puste en til to gange i halvandet sekund, fortæller Emma.

Emma og hendes veninder var på Kastrup Søbad, da Emma fik øje på manden i vandet.
Emma og hendes veninder var på Kastrup Søbad, da Emma fik øje på manden i vandet.
Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Det har hun lært under sit ophold hos Hovedstadens Beredskab, hvor hun er en af de brandkadetter, der hvert år er igennem et to-ugers ophold. Det tilbydes elever i 7. klasse, og Emma var igennem forløbet sidste år og er stadig med i ungdomsbrandkorpset.

 

Puls og farve

Mændene på Amager Strand gjorde, som Emma fortalte dem. Og imens dirigerede hun via telefonen ambulancefolkene i den rigtige retning. Og den ulykkesramte mand fik både puls og farve igen. Så da ambulancen holdt klar, var han med lidt hjælp selv i stand til at gå hen til den.

- Jeg gik ikke i panik eller noget, mens det stod på. Men bagefter, der græd jeg, husker Emma som dermed ikke lægger skjul på, at det selvfølgelig var en voldsom oplevelse - også for hende.

I Hovedstadens Beredskab er de stolte af den 14-årige pige - og over, at det hun lærte hos dem i den grad virkede og betød, at en mand reddede livet.

quote Reelt er der jo tale om at Emma har udvist skadestedsledelse!

Frank Mikkelsen, Kommunikationskonsulent

- Reelt er der jo tale om, at Emma har udvist skadestedsledelse. Hun holdt hovedet koldt, ringede til alarmcentralen og instruerede en flok voksne i, hvad de skulle gøre - og imens talte hun med ambulancefolkene om, hvad der skete, siger Frank Mikkelsen, der er kommunikationskonsulent i Hovedstadens Beredskab.

Usædvanlig indsats

Han påpeger, at Emmas indsats var helt usædvanlig.

Derfor er hun inviteret med som en særlig æresgæst, når Hovedstadens Beredskab torsdag eftermddag siger farvel - og måske på gensyn - til endnu et hold brandkadetter, der ligesom Emma har været igennem 14 dages intensiv undervisning og et efterfølgende praktkforløb.

Hvert år er 72 unge gennem opholdet hos Hovedstadens Beredskab. 

Og et sted i Københavnsområdet går der i dag en yngre mand rundt og kan takke brandkadetordningen - og 14-årige Emma Victoria Lyons for, at han er i live.

Årets hjerteredder

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere