Emma på 14 reddede en mands liv - nu bliver hun hyldet

Emma Lyons er brandkadet i Hovedstadens Beredskab. Og denne sommer udviste hun en helt speciel handlekraft, da hun reddede en mands liv.

Det er ikke hverdagskost, når en en 14-årig pige spotter en mand, der er i livsfare, og derefter overtager hele redningsaktionen - og samtidig har overskud til at få hjælp tilkaldt.

Men det var præcis, hvad den 14-årige Emma Victoria Lyons gjorde en dag i juli, da hun med nogle jævnaldrende var ude for at bade på Amager Strand.

quote Jeg gik ikke i panik. Men bagefter græd jeg.

Emma Victoria Lyons, heltinde

Nomineret som årets hjerteredder 2019:

Hvert år hylder Hjerteforeningen de personer, der i løbet af året har ydet genoplivning til en person med hjertestop,

 

TV 2 Lorry fortæller om nogle af de personer, der er indstillet til prisen som Årets Hjerteredder.

 

En af dem af Emma Lyons.

- Vi var nede og bade ved Sneglen (Kastrup Søbad, red). Jeg sad så oppe på promenaden, og der fik jeg øje på en mand, der havde svært ved at svømme. Han fik hovedet under vandet, og hans ryg kom over vandet, fortæller Emma, der til daglig går i 8. klasse på Islands Brygges Skole i København.

Kaldte på veninderne

Hun forsøgte at kalde på sine veninder, men de troede formentlig, at hun lavede sjov og reagerede ikke. Så fik hun øjenkontakt med en dame, der begyndte at råbe på hjælp, og nogle mænd fik den druknende mand hevet i land.

- Jeg ringede 112 via den app, jeg har på min telefon. Og så løb jeg hen mod mændene der var ved at give førstehjælp. Manden var helt hvid, og han havde blod og skum om munden. Jeg kunne høre på dem, at de diskuterede, hvordan de skulle give hjertemassage. Jeg råbte til dem, at jeg ved noget om det, og så fortalte jeg dem, at de skulle trykke ned fem-seks centimeter 30 gange og så puste en til to gange i halvandet sekund, fortæller Emma.

Emma og hendes veninder var på Kastrup Søbad, da Emma fik øje på manden i vandet.
Emma og hendes veninder var på Kastrup Søbad, da Emma fik øje på manden i vandet.
Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Det har hun lært under sit ophold hos Hovedstadens Beredskab, hvor hun er en af de brandkadetter, der hvert år er igennem et to-ugers ophold. Det tilbydes elever i 7. klasse, og Emma var igennem forløbet sidste år og er stadig med i ungdomsbrandkorpset.

 

Puls og farve

Mændene på Amager Strand gjorde, som Emma fortalte dem. Og imens dirigerede hun via telefonen ambulancefolkene i den rigtige retning. Og den ulykkesramte mand fik både puls og farve igen. Så da ambulancen holdt klar, var han med lidt hjælp selv i stand til at gå hen til den.

- Jeg gik ikke i panik eller noget, mens det stod på. Men bagefter, der græd jeg, husker Emma som dermed ikke lægger skjul på, at det selvfølgelig var en voldsom oplevelse - også for hende.

I Hovedstadens Beredskab er de stolte af den 14-årige pige - og over, at det hun lærte hos dem i den grad virkede og betød, at en mand reddede livet.

quote Reelt er der jo tale om at Emma har udvist skadestedsledelse!

Frank Mikkelsen, Kommunikationskonsulent

- Reelt er der jo tale om, at Emma har udvist skadestedsledelse. Hun holdt hovedet koldt, ringede til alarmcentralen og instruerede en flok voksne i, hvad de skulle gøre - og imens talte hun med ambulancefolkene om, hvad der skete, siger Frank Mikkelsen, der er kommunikationskonsulent i Hovedstadens Beredskab.

Usædvanlig indsats

Han påpeger, at Emmas indsats var helt usædvanlig.

Derfor er hun inviteret med som en særlig æresgæst, når Hovedstadens Beredskab torsdag eftermddag siger farvel - og måske på gensyn - til endnu et hold brandkadetter, der ligesom Emma har været igennem 14 dages intensiv undervisning og et efterfølgende praktkforløb.

Hvert år er 72 unge gennem opholdet hos Hovedstadens Beredskab. 

Og et sted i Københavnsområdet går der i dag en yngre mand rundt og kan takke brandkadetordningen - og 14-årige Emma Victoria Lyons for, at han er i live.

Årets hjerteredder

Hvert år hylder Hjerteforeningen de personer, der i løbet af året har ydet genoplivning til en person med hjertestop, og vi fortæller om nogle af de personer, der er indstillet til prisen som Årets Hjerteredder.

 

Prisen er ifølge adm. direktør i Hjerteforeningen, Anne Kaltoft, vigtig, fordi den skaber opmærksomhed omkring noget, alle bør forholde sig til.  

 

- Målet er at få flere danskere til at turde reagere, når nogen falder om. Der skal komme et endnu større fokus på at træde til. Prisen for årets hjerteredder er netop med til at skabe opmærksomhed omkring vigtigheden af at yde førstehjælp ved hjertestop, siger hun.

 

Alle, der er trådt til ved et hjertestop det sidste år, kan indstilles til prisen. Ved et hyldest-arrangement vil tre historier blive udvalgt af et dommerpanel og en af de tre hjertereddere vil blive kåret til årets hjerteredder ved ”Hjertegalla”, som sendes på TV2 Charlie den 9. marts kl. 21.00.

 

Hvis en person får hjertestop, og der ikke ydes genoplivning, før ambulancen når frem, overlever 1 ud af 30. Hvis vidner træder til og yder genoplivning, overlever 1 ud af 8. For hvert minut der går uden genoplivning falder chancen for at overleve med cirka ti procent.

 

Anne Kaltofts råd er aldrig at holde sig tilbage, hvis man ser en person falde om.

 

- Man kan ikke gøre noget forkert. Det værste, man kan gøre, er, at lade være med at gøre noget, siger hun og uddyber:

 

- Mange er bange for, at personen med hjertestoppet risikerer at blive en grønsag, men der er mange eksempler på, at folk sagtens kan komme sig og vende tilbage til en normal hverdag.

 

Det er et budskab som årets hjerteredderprisen også bevidner, siger Anne Kaltoft.  

 

Hvert år får cirka 4.000 danskere hjertestop uden for et hospital.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik