Brandvæsen i opløsning: Kommuner dropper Østsjællands Beredskab

Kommunerne bag Østsjællands Beredskab vil opløse selskabet.

Østsjællands Beredskab i sin nuværende form er fortid inden for de kommende år.

Det står klart, efter de otte kommuner bag samarbejdet nu vil droppe samarbejdet og finde på noget andet.

Der oplyser Østsjællands Beredskab i en pressemeddelelse.

Samarbejdet består af kommunerne Køge, Greve, Ishøj, Vallensbæk, Høje Taastrup, Stevns, Solrød og Roskilde.

Køge Kommune tog allerede beslutningen om at melde sig ud i marts måned, mens Høje-Taastrup, Greve, Ishøj og Vallensbæk kommuner i øjeblikket drøfter mulighederne for et samarbejde på tværs af de fire kommuner.

Tilbage står kommunerne Roskilde, Stevns og Solrød.

- Der er sket det, at fem ud af otte kommuner vil forlade samarbejdet, og vi tre kommuner, der er tilbage, kan ikke fortsætte på egen hånd, siger borgmesteren i Stevns Kommune, Anette Mortensen fra Venstre, til TV ØST.

Derfor var stemningen på mødet i dag den, at alle otte kommuner træder ud af samarbejdet på samme tid, oplyses det en pressemeddelelse på Stevns Kommunes hjemmeside. Det vil i så fald være senest den 1. januar 2021.

- Set fra et samfundsperspektiv er det skidt, at de otte ejerkommuner går fra hinanden. Det er trist, men vi må forsøge at få det bedste ud af det, og jeg glæder mig over, at Roskilde Kommune ikke står alene med dette ønske, siger Roskildes borgmester, Joy Mogensen fra Socialdemokratiet.

Brandbilen kommer stadig

Det afventes nu, at de enkelte kommuner træffer beslutning om, hvilken slags beredskab, de ønsker. Herefter vil ejerne af Østsjællands Beredskab se på en plan for en ny model for beredskabet i området.

Og selvom kommunerne vælger at gå hver til sit, så skal borgerne ikke frygte at ringe forgæves efter hjælp, når der eksempelvis udbryder brand.

- Det er vores højeste prioritet, at vi uanset hvordan beredskabsenhederne er skruet sammen hele vejen igennem kan sige, at alle trygt kan regne med, at de har et robust beredskab, siger beredskabskommissionens formand og borgmester i Greve Kommune, Pernille Beckmann fra Venstre, i en pressemeddelelse.

I Stevns Kommune har man eksempelvis en otte år lang kontrakt med Falck, som fortsætter trods nedlægningen af Østsjællands Beredskab.

- Det betyder, at alle beredskabsopgaver fortsat vil blive løst. Men det bliver nok dyrere for os som kommune, siger Anette Mortensen til TV ØST.

Manglende økonomisk klarhed

Da Køge Kommune tilbage i marts måned tog beslutningen om at trække sig ud af beredskabssamarbejdet med virkning fra første januar, var det med begrundelsen, at der manglede økonomisk klarhed over en ny model for fordelingen af bemanding i området.

- Der er en målsætning om, at vi skal betale det samme, men ikke hvordan det skal bygges op. Så vi ved, at vi ville komme til at betale mere, men vi ved ikke præcist, hvad vi får, og hvor meget de andre skal betale.

- Vi gider ikke være til grin for vores egne penge. Derfor endte vi med at sige nej, og i stedet vil vi gå for os selv og lave vores eget beredskab, udtalte Køges borgmester, Marie Stærke fra Socialdemokratiet, til TV 2 Lorry dengang.

Østsjællands Beredskab blev etableret i 2015 af kommunerne Greve, Høje-Taastrup, Roskilde, Køge, Solrød, Vallensbæk, Ishøj og Stevns.

Indslag fra marts: Køge Kommune træder ud af brandsamarbejdet Østsjællands Beredskab.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik