Køge forlader Østsjællands Beredskab

Køge Kommune har valgt at træde ud af brandsamarbejdet i Østsjællands Beredskab.

Når der fra næste år skal slukkes brande eller håndteres ulykker i Køge, så bliver det uden Østsjællands Beredskab.

Tirsdag har politikerne i Køge Kommunes økonomiudvalg nemlig besluttet, at Køge skal forlade det fælles brandsamarbejde, oplyser Køges borgmester Marie Stærke (Soc.dem) til TV 2 Lorry.

- Byrådet skal tage endelig stilling på et møde næste tirsdag. Men vi har anbefalet dem at sige nej til den risikobaserede dimensionering. Det handler grundlæggende om, at vi ikke er trygge ved den, fordi vi fra næste år kun får fire mænd i døgnberedskab og ikke de seks mænd, som vi har været vant til, siger Marie Stærke til TV 2 Lorry.

Vil ikke være til grin for egne penge

Hun fortæller, at det er et enigt økonomiudvalg, der står bag beslutningen. Politikerne har blandt andet manglet klarhed over de økonomiske konsekvenser, hvis man siger ja til den nye brandplan og dermed fortsætter i brandsamarbejdet.   

- Vi har hele tiden sagt, at vi er villige til at betale noget mere, men vi ved ikke, hvornår eller hvordan en fælles betaling vil foregå i Østsjællands Beredskab. Der er kommuner, der betaler meget forskellige beløb per indbygger, og der er en målsætning om, at vi skal betale det samme, men ikke hvordan det skal bygges op. Så vi ved, at vi ville komme til at betale mere, men vi ved ikke præcist, hvad vi får, og hvor meget de andre skal betale. Vi gider ikke være til grin for vores egne penge. Derfor endte vi med at sige nej, og i stedet vil vi gå for os selv og lave vores eget beredskab, fortæller Marie Stærke.

- Vi ved, vi skal betale mere, hvis vi går for os selv. Men så ved vi også, hvad vi får, og hvad vi har med at gøre, tilføjer hun.

Østsjællands beredskab har eksisteret siden den 1. oktober 2015. Beredskabet, der både slukker ild og håndterer forskellige typer ulykker, udgøres af et samarbejde mellem de otte kommuner Roskilde, Greve, Høje-Tåstrup, Ishøj, Solrød, Vallensbæk, Stevns og så altså Køge.

Beslutningen om at forlade Østsjællands Beredskab vil ifølge borgmesteren træde i kraft den første januar næste år.

- Det er ikke så forfærdelig mange år siden, at vi var for os selv her i Køge Kommune. Så på den måde har vi det stadig fremme i hukommelsen. Men der skal tages stilling til, om vi skal have det udbud, eller om vi skal hjemtage det kommunalt, og om man kan lave en forhandling med Falck. Der er nogle vurderinger, der skal foretages dér, så vi kan få stykket den bedste løsning sammen, siger hun.

Opdatering: Det fremgik tidligere i artiklen, at økonomiudvalget ifølge Marie Stærke afviser at indgå et mindre samarbejde med andre kommuner. Dette er ikke korrekt. Tværtimod er man åbne overfor at samarbejde med andre, oplyser borgmester Marie Stærke til TV 2 Lorry.