Bombefly fra 2. Verdenskrig i luften over Roskilde

Hele weekenden bliver der i Roskilde afholdt airshows med diverse fly. Blandt de mest opsigtsvækkende er et legendarisk veteranbombefly fra 2. Verdenskrig.

Søndag er sidste mulighed for at komme med til Roskilde Airshow, der er blevet afholdt i løbet af hele weekenden ved lufthavnen i Roskilde.

Airshowet går ud på, at en lang række forskellige fly fra nutid og fortid sendes i luften over Roskilde, hvor gæsterne så fra landjorden kan nyde de forskellige maskiner i aktion.

Blandt de mest imponerende fly til årets show er et historisk B-17 veteranbombefly fra 2. Verdenskrig med navnet Sally B.

Årsagen til, at det legendariske fly i år er kommet med airshowet er blandt andet, at man i år markerer 75-året for D-dag, der var de allieredes invasion af Normandiet i Frakrig i juni 1944.

Sally B er det eneste tilbageværende af sin slags i Europa og kan i weekenden opleves både på langjorden og i luften i Roskilde.

Flyet rummer udover sin krigshistorie også en unik kærlighedshistorie - det er nemlig opkaldt efter den danske kvinde Ellinor Sallingboe, der var partner til piloten Ted White. Ted omkom på tragisk vis i et flystyrt i 1985, og siden har Ellinor kæmpet for at holde ’Sally B’ i luften.

Flyet er efterhånden verdenskendt og har medvirket i en lang række film – heriblandt Hollywood-filmen ’Memphis Belle’. ’Sally B’, der til dagligt står på Imperial War Museum Duxford i England, er ifølge arrangørene kommet på programmet til Roskilde Airshow ved hjælp af blandt andet crowdfunding.

- Roskilde Airshow er for alle, både den flyinteresserede og alle dem, der søger en oplevelse fuld af fart, spænding og familietid, siger formand for Roskilde Airshow, Per Faldborg Olesen.

Et hav af forskellige fly

I alt 70 forskellige fly vil være synlige i luftrummet over Roskilde, der forvandles til en stor opvisningsscene. Blandt andet letter Det Danske Flyvevåben med et dannebrogsmalet F-16 fly og Det Finske Flyvevåben præsenterer deres anerkendte opvisningsteam Midnight Hawks.

- Man kan tale med piloterne, høre anekdoter om flyene, sidde i piloternes all time favourite biler – Trans Am’erne, slappe af til musik, spise masser af god mad, nyde solen og hengive sig til drømmen om at flyve, som altid har fascineret os mennesker, siger formand Per Faldborg Olesen.

 
 
Foto: Forsvaret

Fredag aften, da mørket begyndte at falde på, steg en hær af fly til vejrs og skabte et festfyrværkeri af lys og akrobatik over Roskilde.

Søndag står for alvor i familiens tegn, blandt andet med mulighed for at opleve den hastigt voksende sportsgren ’Drone Racing’ og med mulighed for at komme på rundflyvning i vandfly.

Det koster 170 kroner for voksne og 140 for børn i alderen 7-14 år. Børn i alderen 0-6 år er gratis. En familiebillet koster 400 kroner.

Roskilde Airshow slutter søndag kl. 16.30.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik