Ekspert om tavshed fra Alternativets borgmesterkandidater: "Mystisk"

Gennemsigtighed er en af de seks grundværdier hos partiet Alternativ. Nu har partiet i samarbejde med borgmesterkandidaterne valgt at lukke i overfor medierne.

Hos Alternativet i København skal der findes en ny kultur- og fritidsborgmester, men det bliver uden indflydelse fra medierne, at de tre kandidater skal fremføre deres politik over for borgerne.

Det har partiet i samarbejde med sine tre borgmesterkandidater, Badar Shah, Franciska Rosenkilde og Kåre Traberg Smidt besluttet.

quote Nu gider man ikke længere lufte beskidt vasketøj, mens andre kan begå sig bag lukkede døre.

Emil Husted, Adjunkt, CBS, Institut for Ledelse, Politik og Filosofi

Den nye borgmesterkandidat skal findes ved en afstemning søndag d. 28 oktober hos partiets medlemmer i København, og fra i dag og op til valget vil det kun være muligt at blive klogere på de tre kandidater gennem Alternativets egne mediekanaler på Facebook og Twitter. 

- På den måde sikrer vi, at alle får lige meget taletid, og at informationerne kommer bedst muligt ud til vores medlemmer, siger Matthew Daniali, der er talsperson for Alternativet i København.

Ifølge talspersonen er beslutningen truffet på ønske fra både partiet og politikerne selv, hvilket blandt andet har været for at sikre, at ingen af kandidaterne udtaler sig til medier, hvor det eksempelvis koster penge at læse indholdet - hvilket på den måde giver dårligere gennemsigtighed, end hvis partiet selv udkommer med interviews med kandidaterne.

- Det her handler udelukkende om vores medlemmer, som skal vælge den nye borgmester. Det er vigtigst, at de får så meget information som muligt. Når valget så er overstået, vil den kommende borgmester gerne stille op til interviews med pressen, siger Matthew Daniali.

Alternativets kandidater til posten som kultur- og fritidsborgmester. Fra venstre: Franciska Rosenkilde, Kåre Traberg Smidt, Badar Shah.
Alternativets kandidater til posten som kultur- og fritidsborgmester. Fra venstre: Franciska Rosenkilde, Kåre Traberg Smidt, Badar Shah.
Foto: Københavns Kommune

Værdierne bøjes

Beslutningen er truffet på baggrund af de mange uheldige sager i partiet, som man har brug for en pause fra, mener adjunkt ved Institut for Ledelse, Politik og Filosofi på CBS, Emil Husted.

Men derfor vækker beslutningen stadig stor undren - for Alternativet har netop slået sig op på deres gennemsigtigheds-politik:

quote Det lyder jo lidt mystisk, når partiet er bygget på værdien gennemsigtighed.  Det betyder ifølge partiet selv, at "alle skal have mulighed for at se os over skulderen- både på gode og dårlige dage,"

Emil Husted, Adjunkt, CBS, Institut for Ledelse, Politik og Filosofi

- Det lyder jo lidt mystisk, når partiet er bygget på værdien gennemsigtighed.  Det betyder ifølge partiet selv, at "alle skal have mulighed for at se os over skulderen- både på gode og dårlige dage", siger Emil Husted, der har skrevet ph.d. om Alternativets og partiets transformation fra at være en bevægelse til at blive et veldefineret parti.

Ifølge ham kan beslutningen også været truffet for at beskytte de nye og ikke medievante kandidater til borgmesterposten, som i høj grad er en del af den nye virkelighed, som partiet Alternativet befinder sig i.

Alternativets gennemsigtigheds-politik:

Punkt 2: En ny politisk kultur

Mediedeklaration
Alternativet anerkender, at borgere kun kan inddrages og engageres i politik, hvis de rent faktisk hører om det. Her spiller medierne en afgørende rolle som formidler, fortolker og kritisk vagthund på borgernes vegne. Alternativet vil bruge medierne aktivt og vil derfor også gøre sig taktiske overvejelser omkring kommunikation af budskaber.

Vi vil lave en mediedeklaration, som præcist fortæller om hvad, hvordan og hvorfor, vi kommunikerer et budskab til et eller flere medier. På den måde sikrer vi åbenhed omkring Alternativets overvejelser. Borgere, politiske kommentatorer og andre interesserede vil derfor altid kunne læse om vores bevæggrunde for at fortælle en historie til et bestemt medie eller en bestemt journalist på en bestemt måde.

Lidt populært kan man sige, at Alternativet også laver spin – vi fortæller bare åbent om det.

Kilde: Alternativets partiprogram

- Det er jo først nu, at partiets værdier for alvor bliver testet. Og det illustrerer jo lidt, at deres værdier ikke er entydige størrelser. Hvad betyder transperans og gennemsigtighed? For Alternativet betyder det jo nu, at man godt kan lukke ned for pressen, siger han og tilføjer:

- Så er det jo meget heldigt, at værdierne kan bøjes.

Emil Husted lægger samtidig vægt på, at det tidligere store fokus på åbenhed i Alternativet kan være med til, at man med beslutningen om at lukke af overfor medierne har indset, at åbenhedsidealet har arbejet imod dem - hvorfor det er belejligt at kunne omfortolke transperansbetydningen.

quote I bestyrelsen har vi ingen favoritter, men vil give alle lige meget taletid. Vi synes ikke, at gennemsigtigheden forsvinder, og det vi kommer til at sende ud på vores kanaler, vil blive offentligt tilgængeligt for alle.

Matthew Daniali, Talsperson, Alternativet i København

- Det har været dyre lærepenge, men måske har man nu indset, at åbenhedsidealet har arbejdet imod partiet, der er gået fra at være uden indflydelse til pludselig at være et stort parti. Nu gider man ikke længere lufte beskidt vasketøj, mens andre kan begå sig bag lukkede døre, siger han.

Ifølge talsperson for Alternativet i København Matthew Daniali støtter man alle tre kandidater lige meget i kampen om at blive ny kultur- og fritidsborgmester i København.

- I bestyrelsen har vi ingen favoritter, men vil give alle lige meget taletid. Vi synes ikke, at gennemsigtigheden forsvinder, og det vi kommer til at sende ud på vores kanaler, vil blive offentligt tilgængeligt for alle, siger han.

Da TV 2 Lorry torsdag besøgte Rådhuset svirrede det med rygter om, hvem der skal være den næste borgmester:

Live fra Københavns Rådhus hvor spørgsmålet nu er: Hvem bliver den nye kulturborgmester efter Niko Grünfeld har trukket sig fra posten.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik