Foto: Thomas Lekfeldt og Ólafur Steinar Gestsson, Scanpix. Montage: TV 2 Lorry

Alternativet kræver svar af Støjberg: Skal Mary virkelig ud?

Reglerne om tilknytningen til Danmark er håbløst forældede, lyder det fra oppositionen, der nu kræver ministeren på banen.

Det vækker hovedrysten hos oppositionen i Folketinget, at 60-årige Mary Stewart Burgher skal forlade Danmark senest den 9. april efter at have boet her gennem 32 år. 

Som TV 2 Lorry omtalte torsdag, er hendes tilhørsforhold til Danmark ikke stærkt nok ifølge Udlændingestyrelsen.

Men den vurdering er helt uhørt, lyder det nu fra to af oppostionspartierne på Christiansborg.

Jeg synes, det er en horribel afgørelse

Josephine Fock, udlændingeordfører, Alternativet

- Jeg synes, det er en horribel afgørelse, at hun ikke skulle have tilstrækkelig tilknytning til Danmark efter 32 år her. Det er helt i strid med alt, vi siger om, hvordan man har ret til at leve sit liv, siger Alternativets udlændingeordfører Jospehine Fock til TV 2 Lorry.

Læs også Farvel og tak: Mary smides ud af Danmark efter 32 år

Alternativet: Kan ikke være rigtigt

Hun vil nu stille et paragraf 20-spørgsmål til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, Venstre, om det virkelig kan være rigtigt, at Mary Stewart Burgher ikke lever op til tilknytningskravet. Det skal besvares inden for seks hverdage.

Josephine Fock er ikke selv i tvivl om hvad der bør gøres. 

- Der er intet i vejen med Mary Stewart Burghers tilknytning til Danmark. Det kan ikke være rigtigt, at hun skal bøde for, at hun ikke har fået børn. Derfor skal vi sørge for, at tilknytningskravet diffentieres mere, så man tager hensyn til den enkeltes situation. Det er allerede i dag en individuel vurdering, men det må vi have skærpet, siger hun.

  Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

Der er ingen, der kan få det her til at give mening.

Sofie Carsten Nielsen, udlædningeordfører, Radikale Venstre

Radikale: Brug for nye regler

Også den radikale udlændingeordfører Sofie Carsten Nielsen peger på, at Marys situation er et eksempel på, at reglerne er "helt forældede" og "overdrevent rigide". 

-  Man vil sende en kvinde, der har arbejdet her i alle de 32 år, hun har været her, hjem til USA alene fordi hun har søskende der,. Det er en helt utrolig måde bagvendt måde at skræmme folk væk fra Danmark på, siger hun til TV 2 Lorry.

Læs også Marys advokat: "Vi tager sagen hele vejen til Strasbourg"

Hun mener også, der er brug for at Inger Støjbergs ministerium gransker opholdsreglerne, så de passer til nutiden. Til maj fremsætter Radikale Venstre et beslutningsforslag om netop opholdsreglerne.

- Mary er desværre ikke det første eksempel på, at vi trænger til nogle nye regler. Og hun vil heller ikke være det sidste, hvis ikke vi snart gør noget. Det er absurd, siger hun. 

Også Enhedslistens udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen kalder sagen "helt uforståelig". 

- Vores stramme udlændingelov giver nogle helt absurde udslag, som her rammer en veletableret kvinde, der taler flydende dansk og har købt fast ejendom her med henblik på at bo her resten af livet, skriver hun i en sms til TV 2 Lorry.