Valg i Allerød: Det lugter af valggyser

Byudvikling og en helt særlig stinker-sag kommer til at fylde i valgkampen op til kommunalvalget i Allerød Kommune den 16. november 2021.

Grå ansigter, paniske øjne og svedglinsende pander. 

De høje hæle er smidt og slipseknuderne løsnet. 

De folkevalgte på Allerød Rådhus har tradition for at skabe drama i de sene timer efter et kommunalvalg. 

Spørgsmålet er nu, om samme hektiske stemning vil brede sig natten efter den 16. november i år. 


Hvad er der på spil?

Borgmesterposten er reelt på spil. 

Historikken med det infernalske spil om den politiske magt i Allerød Kommune har vist, at selv det oplagte bud på en sejrherre må vente til, at blækket på konstitueringsaftalen både er størknet og knastørt, før borgmesterkæden endegyldigt er sikret.


Hvem er favoritten og hvorfor?

Den nuværende borgmester, Karsten Längerich (V), må regnes for at være favorit.

 • Han har kørt et - nogenlunde - smertefrit parløb med Socialdemokratiet de seneste fire år, og kan oplagt sigte efter at fortsætte ad den sti i en ny valgperiode.
 • Karsten Längerich har også mulighed for at udnytte, at han har haft en borgmesterplatform til at profilere sig over for vælgerne.


Hvem er førsteudfordreren, og har han en chance?

Det andet store dyr på den borgerlige savanne er Det Konservative Folkeparti. Partiet blev det største ved seneste valg, og kan sagtens blive det igen.

 • Den tidligere borgmester Jørgen Johansen (K) er nok engang spidskandidat. Han lykkedes i 2019 med at lande et budget med Socialdemokratiet - og altså uden borgmesteren. Dengang blev der slået en kile ned mellem det ellers i dag veletablerede makkerskab mellem Venstre og Socialdemokratiet, mens sidstnævnte også brød med de røde venner i SF.
 • Opstår der nye sprækker, er De Konservative klar til at springe til som borgmesterbud. Jørgen Johansen vil forsøge at gå efter en bred konstituering - fra Nye Borgerlige til Enhedslisten. Men reelt set har partiet været ret isoleret i byrådet.
 • Partiet skal selv gå væsentligt frem, ligesom de små partier i det borgerlige valgforbund også skal overraske, hvis det skal blive til et sikkert flertal. Usandsynligt, men ikke umuligt.


Men er Socialdemokratiet helt uden chance?

Partiet med viceborgmester, Miki Dam Larsen (S), i spidsen står til at få et fint valg, og man må ikke helt afskrive deres muligheder.

 • Det røde valgforbund skal dog gå tre mandater frem for at få magten alene. Det må klart formodes, at en kommune med traditionel stor borgerlig overvægt aldrig vil blive så rød.
 • Det er samtidig meget svært at se de to store borgerlige partier pege på Miki Dam Larsen, hvis det skulle blive nødvendigt.

Okay, fortæl mig lige lidt mere om Pankas-sagen.

Asfaltfabrikken Pankas rykkede til industriområdet Farremosen i Allerød i 2020 - og det gik ikke naboernes næse forbi.


Og hvad er så seneste nyt i sagen?

Pankas skal nu gennemføre tre målinger, for at finde ud af, om der stadig er lugtgener i området, og om kommunens forbud endegyldigt kan pakkes sammen.

 • Den sidste og afgørende måling foretages i løbet af dette efterår. Borgerne kunne håbe på en afklaring før kommunalvalget, men Pankas skal altså aflevere deres rapport bare to dage efter kommunalvalget - 18. november. Dermed undgår borgmesteren og resten af byrådet altså at skulle tage endeligt stilling til sagen i de afgørende døgn op til valgdagen.


Hvordan gik det ved valget i 2017?

Det blev ikke en gentagelse af den vanvittige konstituering i 2013, men det forløb dog ikke helt uden drama, da der skulle findes en ny borgmester på valgnatten i 2017. 

Efter fem timers intense forhandlinger kunne Venstres Karsten Längerich med guldkonfetti i håret præsentere en bred konstituering med 15 ud af de 21 mandater. Forinden var den siddende borgmester, Jørgen Johansen (K), udvandret fra mødet, fordi han og partiet blev mødt med et ultimativt krav om, at partikollega og tidligere borgmester, Erik Lund, ikke måtte blive udvalgsformand.

Det fik den tidligere Venstre-politiker, John Køhler (der ved de to forgangne valg blev udråbt som borgmester for så ikke at blive det alligevel) til at udtale, at “alle de onde er blevet straffet”Hvordan har byrådet fordelt pengene i de seneste års budgetter?

Hvem har indgået valgforbund?


Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Hvad med de andre partier?

 • I det røde valgforbund stiller SF igen med den markante og erfarne stemmesluger Nikolaj Bührmann, mens Enhedslistens Rasmus Keis Neerbek ikke genopstiller
 • De Radikale ligner et sikkert mandat til Venstre i konstitueringsspillet.
 • Vores Allerød er lige nu repræsenteret i byrådet med Viggo Janum, men partiet har valgt at nedlægge sig selv. Den anden lokalliste, der blev valgt ind i 2013, Blovstrød Listen, genopstiller heller ikke. 
 • I det borgerlige valgforbund kan de tre partier, der i dag ikke sidder i byrådet - Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige - sikre De Konservative et ekstra mandat. Sidstnævnte kan have bedst chance for selv at få et sæde.


Forudsigelsen:

Det kan blive leg med tal og bogstaver hele valgnatten, men i sidste ende har Karsten Längerich (V) nok de bedste chancer for at blive siddende som borgmester.


I øvrigt:

 • Kigger man på de tre store partiers kandidatlister skiller Det Konservative Folkeparti sig ud ved ikke at have en kvindelig kandidat i toppen af deres liste. Omvendt har både Venstre og Socialdemokratiet kvinder højt placeret på deres lister.
 • Ved sidste valg var stemmesedlen fyldt med partinavne, der ikke umiddelbart vækker genklang i den brede befolkning: Vores Allerød, Borgerlig Velfærd, Ny Madordning og Blovstrød Listen. Ingen af de nævnte partier er at finde på stemmesedlen den 16. november.


Sådan har vi gjort

’Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunalvalget? Her kan du møde spidskandidaterne fra Allerød Kommune i TV 2 Lorrys valgdebat. De diskuterer de vigtigste emner fra Allerød Kommune. Velkommen til Debat under uret.’Her er kandidaterne i Allerød Kommune: