Her bløder de musikskoleelever - og det er ikke kun coronakrisens skyld

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at de danske musikskoler over en periode på to år har haft et frafald på ni procent. Værre står det til i TV 2 Lorrys sendeområde, hvor næsten 11 procent af eleverne har lagt deres instrument på hylden.

De fleste af os har nok oplevet at få blæst ørerne halvt af, når vi har passeret en musikskole med åbent vindue. Men lyden af de spirende musikanter har under coronakrisen fortaget sig.

Samtlige af sendeområdets musikskoler, med undtagelse af tre, har nemlig haft et fald i antallet af elever. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik

quote Det er klart, at det kan mærkes på elevtallet, at vi har haft fjernundervisning. Det er jo en omlægning af 300 års praksis

Ulrik Skat, leder af Albertslund Musikskole

En af de musikskoler, der er bekendt med problematikken, er musikskolen i Albertslund. Her har de fra 2020 til 2021 mistet 15 procent af eleverne. 

En saxofon lyder bare ikke særlig godt over zoom

På musikskolen i Albertslund har de gennem flere år kæmpet med et dalende antal elever. Et problem, som kun er blevet forværret af coronakrisen. På grund af nedlukningerne har musikskolen været nødsaget til at gennemføre undervisningen online. Det har, ifølge skolens leder, Ulrik Skat, haft konsekvenser for elevtallet.

- Vi har jo kørt med fjernundervisning, og det er ikke alle instrumenter, som er lige egnet til det. En saxofon har altså bare ikke særlig meget klang tilbage, når den når ud på den anden side af skærmen, siger han.

Normalt rekrutterer Albertslund musikskole nye trommeslagere, guitarister og pianister, gennem et samarbejde med de lokale skoler. Her plejer de at tage ud i indskolingsklasserne, for at gøre opmærksom på glæden ved musikkens verden.

quote Vi har jo ikke været ude på skolerne de sidste to år. Jeg frygter derfor, at vi helt taber de her to årgange.

Ulrik Skat

Mangel på sammenspilshold udfordrer motivationen

Tilbagegangen i elever kan også mærkes blandt de resterende musikanter. Det er nemlig svært at stable nok sammenspilshold på benene, og det er ikke kun i koncertsammenhænge, at det har konsekvenser.

- Når man spiller et instrument, så får man rigtig meget ud af at spille sammen med andre. Ikke kun musikalsk, men også socialt. Det er både motiverende og udviklende for den enkelte elev, Siger Ulrik Skat.

Coronakrisen har gjort ondt værre

Udfordringen med et faldende antal elever er ikke ny på Albertslund Musikskole. Der er ingen tvivl om, at corona har forværret problemet, men faktisk har elevtallet været dalende de sidste mange år. Tal fra Danmarks Statistik viser, at det er en tendens, der gælder i hele TV 2 Lorrys sendeområde, samt resten af landet. 

Lederen på Albertslund Musikskole, Ulrik Skat, peger på, at folkeskolereformen fra 2014 muligvis kan være en af årsagerne til den aftagende interesse for musikskolens tilbud.

- Vi har haft et konstant fald i elever gennem de sidste 10 år. Jeg tror blandt andet, det skyldes folkeskolereformen. Den medførte, at eleverne fik længere skoledage, og jeg tror, det stjæler noget af den tid og energi, som før blev brugt på fritidsaktiviteter.

Udover den manglende tid og energi, så peger han også på, at der i dag findes mange andre, og til tider mere let tilgængelige fritidsaktiviteter.

quote For nogle børn er det måske mere overkommeligt at gå hjem og socialisere gennem et computerspil.

Ulrik Skat

Artiklen fortsætter efter grafikken...

Stigende elevtal i Rødovre

Som du kan se i grafikken herover, så har musikskolen i Rødovre oplevet en stor stigning i elevtallet over de sidste par år. Det skyldes, at musikskolen nu varetager de lokale skolers musikundervisning. De børn, der har musik på skoleskemaet, indgår altså i musikskolens elevtal.

- Hvis man kun kigger på vores fritidselever, så har vi, ligesom alle andre, også haft en nedgang i elevtallet, siger Tormod Vinsand, leder af musikskolen i Rødovre.

Fjernundervisning er kommet for at blive

Det er med udfordringer, som det er med fejl - man lærer af dem. Og på musikskolen i Albertslund har de også lært af de udfordringer, coronapandemien har bragt med sig.

- Vi har snakket om at tilbyde nogle af fagene som fjernundervisning, for på den måde at nå nogle af de børn og familier, der af forskellige årsager ikke har lyst eller mulighed for at møde op fysisk. Det er også en mulighed for at nå ind i hjemmene blandt de årgange, vi ikke har mødt ude på skolerne de sidste to år, siger Ulrik Skat.

Som det kan ses herunder, i et indslag fra januar sidste år, kan det godt lade sig gøre, at afvikle undervisningen online.

Kort nyt

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik