Kommunen har sat lejen op med 200 procent: "Det er fuldstændig absurd"

En prisstigning på over 200 procent får nu Musikakademi Amager til at råbe op.

Opdatering
Artiklen er opdateret søndag klokken 11.30 med svar fra Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Det er nok ikke gået særligt manges næser forbi, at priserne lige nu bare stiger og stiger. 

Hos Musikakademi Amager er det dog hverken prisstigninger på el eller benzin, der giver anledning til panderynker. I stedet er det kommunens lejepriser.

quote Hvis kommunen ønsker vedvarende liv i kulturhusene, så skal de tilbyde bedre vilkår til private aktører.

Herbert Boersma, leder, Musikakademi Amager

Siden sommeren har musikskolen fire timer om ugen nemlig lejet et lokale i Kvarterhuset, der er et kulturhus på Amager. 

Indtil nu har prisen været 170 kroner pr. time. Men prisen har siden årsskiftet taget et ordenligt nøk opad.

Stigning på flere hundrede procent

Faktisk er prisen ifølge Herbert Boersma, der er leder af Musikakademi Amager, steget med over 200 procent. Og det betyder, at Musikakademi Amager nu skal betale 560 kroner i timen. 

Og det frustrerer ham.

- Vi er der fire timer om ugen i 41 uger om året. Så det giver jo nogle fuldstændig absurde priser, siger han til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Fra 27.880 kroner til 91.840 kroner årligt. Til den pris kan vi leje et mindre butikslokale på Amagerbrogade - fuldtid vel at mærke.

Må flytte

Men Musikakademiet har hverken behov for - eller kapital til - at leje et lokale. Og derfor har de set sig nødsaget til at kigge andre steder.

- Vi er nødt til at stoppe, hvor vi er. Og så må vi jo finde et andet sted. Men det betyder samtidig, at vi ikke kan tilbyde vores ydelser på Amager, siger Herbert Boersma.

Det gælder blandt andet de musikalske legestuer for børn i alderen to til fem år. Og børnekor for børn i alderen seks til 12 år.

- Hvis kommunen ønsker vedvarende liv i kulturhusene, så skal de tilbyde bedre vilkår til private aktører. 

Artiklen forsætter efter billedet.

Herbert Boersma, leder af Musikakademi Amager.
Herbert Boersma, leder af Musikakademi Amager.
Foto: Musikakademi Amager

I forsøget på at få Københavns Kommune til at indse det, har han på vegne af Musikakademi Amager derfor sendt et åbent brev til Kultur- og Fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV).

- København er - i forhold til antallet af borgere - en af de fattigste kommuner i forhold til musik- og kulturtilbud. Det er ærgerligt, siger han og uddyber:

- Københavns Kommune har brug for private musikaktører – vi er her jo, fordi der er et behov.

TV 2 Lorry har forsøgt at få et interview med Kultur- og Fritidsborgmesteren. Det kunne ikke lade sig gøre.

Kultur- og Fritidsforvaltningen oplyser i et skriftligt svar til TV 2 Lorry:

”Der er rigtig mange, der bruger Kultur- og Fritidsforvaltningens lokaler - herunder musikskoler - til stor glæde for københavnerne.

Fra 1. januar 2022 har Kultur- og Fritidsforvaltningen ændret prisstrukturen for leje af lokaler, så vi sikrer, at udlejningsniveauet er korrekt i forhold til organiseringsformen.

Det betyder fx, at nogle erhvervsdrivende, som fx Musikakademi Amager, som tidligere er blevet opkrævet en lav leje, vil opleve en forhøjet lejepris i kulturhusene efter 1. januar 2022. Kultur- og Fritidsforvaltningen har oplyst Musikakademi Amager om muligheden for at blive en folkeoplysende forening, hvorigennem de vil kunne leje lokalerne mod betaling af et mindre gebyr, og vil gerne gå i dialog om at finde en løsning.” 

Hvad undrer du dig over?