Det gamle Lorry

TV 2 Lorrys historie starter i 1989, hvor vi flyttede ind i de gamle bygninger på Frederiksberg. Landsbyen er nu TV-studie, og Guldaldersalen og Drachmann Kroen redaktionslokaler.

Lorry
TV 2 Lorrys bygningerne rummer en historie, der går helt tilbage til 1834. Gymnasielærer Elisabeth Skov og direktør for Revymuseet, Erik Hvidt, har beskrevet denne i bogen 'Liv og lyst på Frederiksberg'.

Historien om Lorry tog sin begyndelse i 1834, hvor lystgården Enighedslyst i Allégade 9 blev omdannet til traktørsted. I midten af 1860'erne blev der indrettet sangerindepavillion til glæde for især de mange håndværkersvende, der opsøgte stedet.

Selvom sangerindepavillonerne ikke havde et godt ry, fortsatte restauratør Carl Kehlet i 1877, da han lejede sig ind, med at lade de unge sanglærker optræde. De skabte så stor en omsætning, at han kunne købe hele ejendommen.

I stueetagen indrettede han en restaurant i almuestil og flyttede sangerinderne ovenpå, i hvad han kaldte Café Chantant, det nuværende Riddersalen. Her sad damerne, som han betegnede som "Nordens skønneste kvinder", på rad og række på forgyldte stole, og efter tur rejste de sig og gik frem på scenen for at give et nummer.


Lorry Feilberg - Festligt - folkeligt - fornøjeligt
Sangerinderne blev, oftest uden bund i virkeligheden, anset for moralsk anløbne. Dette gjorde dem spændende, og nye publikumsgrupper begyndte at komme. Blandt de mest berømte gæster var digteren Holger Drachmann, der her mødte sin muse Edith blandt sangerinderne.

Kehlet solgte i 1896 etablissementet til Frederik Laurentius Feilberg, bedre kendt som Lorry Feilberg, der opkaldte hele etablissementet efter sig.

Under mottoet "Festligt - folkeligt - fornøjeligt" fortsatte han linjen efter sin forgænger, men brød sig ikke om navnet Café Chantant og omdøbte det til Operetten. For at udnytte sangerindernes popularitet så meget som muligt, flyttede han dem i sommermånederne udenfor på pladsen i en dertil opført pavillion, hvilket satte sindene i bevægelse på det agtværdige Frederiksberg. Resultatet blev et forbud mod udendørs optræden, hvorefter pavillionen blev revet ned og sangerinderne sendt tilbage ind i det dunkle lokale.


Guldaldersalen
Lorry Feilberg ville gerne være en del af det bedre selskab, så i 1913 købte han naboejendommen med henblik på at indrette en smukt udsmykket sal, hvor eftermiddagsgæster kunne drikke te til dæmpet salonmusik, mens lokalet kunne udlejes til middagsselskaber i aftentimerne.

På grund af sygdom nåede Feilberg ikke at realisere sine planer. Det gjorde hans efterfølger Valdemar Nielsen til gengæld og åbnede lokalet under navnet Guldaldersalen.


Riddersalen 
Syngepigerne havde fortsat ikke noget godt ry, og i 1914 blev de afskaffet. Operetten blev herefter omdøbt til Riddersalen, hvor der de første år blev opført kabareter.

Siden udviklede teatret sig i perioder til en af de mest spændende eksperimenterende teaterscener. I lokalet ved siden af indrettedes Drachmann Kroen dekoreret med motiver fra digterens værker, mens der på bjælkerne blev malet nogle af hans sentenser.

Men det er nok udvidelsen af stueetagen med indretningen af Landsbyen i 1910, man mest forbinder med Lorry.

I det udvidede lokale blev væggene udsmykket som facader på bindingsværkshuse. Scenen var en stor høstvogn, og der var både smedje, bondekøkken og brønd opstillet, mens publikum var anbragt ved små borde rundt i lokalet. Tjenerne var iført folkedragter, og dagens menu var gule ærter.


Schalburgtage
I 1929 blev Landsbyen udvidet på ny, og samtidig blev sceneriet gjort mere internationalt med romantiske tyrolerhytter med balkoner og sneklædte bjergtoppe malet på bagvæggen. Der blev også lavet en stor scene med plads til både orkester og solister.

I 1945 blev Lorry mål for en Schalburgtage, altså sabotage fra tyskerne, og jævnet med jorden, men få måneder senere stod en ny landsby opført med bedre scenefaciliteter og den berømte stjernehimmel.

Igennem de følgende 30 år var Landsbyen mål for familieudflugter. Der blev afholdt store børnefødselsdagsarrangementer på eftermiddage, mens aftenerne bød på international artistoptræden. Men med tv's komme og publikums ændrede vaner løb tiden fra Lorry, og i 1976 blev det lukket.


TV og teater
Nogle år senere blev bygningerne købt af Frederiksberg Kommune og efter omfattende istandsættelse udlejet til bl.a. Jesper Klein og hans Klyder.

Man forsøgte at sætte gang i underholdningen med opsætningen af flere populære operetter, og Pallesen og Pilmark-samarbejdet tog sin begyndelse her. Men det var ikke nogen rentabel forretning.

TV blev stedets skæbne i mere end én forstand, da TV 2 Lorry rykkede ind i hele underetagen i 1989 og siden er de de regionale udsendelser blevet sendt her fra.


Bogen , som ovenstående materiale er hentet fra, hedder "Liv og lyst på Frederiksberg" . Den kan købes på Pædagogisk Center Frederiksberg. Den rummer bl.a. Albambra, Betty Nansen Teatrets og Riddersalens historie.

Forsiden lige nu

Se flere

Forsiden lige nu

Spørg Os - Dronningen på vej til Kongeskibet_SpOs_Top_H

Gert undrer sig: Hvorfor er den røde løber rød og ikke en anden farve?

Untitled collage (1)

Ikkevaccinerede singler vil kun date ligesindede: "Man vil jo ikke have en kæreste, der dør om fem år"

Læringshuset

Fluffy idé eller fremtiden? Skole til 500 millioner har ingen klasseværelser

20201221-132240-3-1920x1079we

Da virussen spredte sig, fik han en idé, som han har tjent millioner på

Krydstogtsskib

Turistorganisationer vil vende corona til en konkurrencefordel

gee

39-årig mand fortsat i kritisk tilstand efter skud i København

Spørg Os - Coronapas_SpOs_Cent_H

Spørg Os: Når coronapasset at løbe ud inden mit tredje stik?

Vaccine grafik

Nyeste vaccinetal: Så mange er vaccineret i din region og i din kommune

Se flere