Stod frem på tv - nu får hun pris af Kronprinsesse Mary

Anja Leighton får Plan Børnefondens pris, der uddeles til en person eller organisation, der gør en ekstraordinær indsats indenfor ligestilling.

Hun følte sig krænket, men hun turde ikke sige nej.

Anja Leighton var 17 år, da hun som 1.G'er på Rungsted Gymnasium følte sig presset til at deltage i en af de berygtede "puttefester", hvor gymnasiepiger fra første årgang varter de mere rutinerede 3.G-drenge op til middag og fest med stærke seksuelle undertoner.

Et år efter tog Anja Leighton bladet fra munden i en sønderlemmende kritik af konceptet i blandt andet Go' Morgen Danmark. En kritik, der gav genlyd på landets gymnasier, hvor rektorer og politikere var enige om, at traditionen måtte slutte.

Fredag modtog Anja Leighton så Planbørnefondens Pigepris 2019 - uddelt af kronprinsesse Mary - for sin kamp mod puttemiddage.

Ansigt på en vigtig debat

Anja Leighton får tildelt prisen, fordi hun "havde modet til at fortælle om sine oplevelser i medierne. Hun tør stå frem og være ansigtet på en vigtig debat om, hvordan unge på gymnasierne behandler hinanden, selvom hendes ærlighed har medført en modreaktion med hetz og chikane fra hendes jævnaldrende", lyder det blandt andet i motivationen.

Planbørnefondens bestyrelsesformand Stine Bosse uddyber valget:

- Hun er en meget modig ung kvinde, som tør at bryde med det, der desværre i vores kultur er en stereotyp: At kvinder er objekter til glæde for mænds nydelse. Det var puttemiddagene et symbol på, siger hun.

Leightons opråb og oprør fik dengang flere ministre på banen.

Daværende ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) sagde i september 2018:

- Jeg bliver simpelthen vred. Vi har nogle rektorer for de her uddannelsesinstitutioner, der skal sørge for at opstille nogle spilleregler for, hvad det er for en adfærd, man kan acceptere.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) sagde, at hun forventede gymnasierektorerne skred ind overfor 'puttemiddagene', selvom det foregår uden for skolen:

- I værste fald, hvis der er nogen, der slet ikke forstår, hvor skabet skal stå, så bliver man udskrevet af gymnasiet.

Siden debatten i efteråret 2018 har rektorer fra en række af de nordsjællandske gymnasier bekræftet, at puttemiddagene er blevet stoppet.

Slut med puttemiddage

Til Ekstra Bladet har rektor på Birkerød Gymnasium, Anders Koppenborg, eksempelvis forbudt 1.G'erne at deltage i 3.G'ernes middag og på Øregaard Gymnasium udelukkes elever, der inviterer til puttemiddag fra alle sociale arrangementer, hvis det sker.

Anja Leighton græd, da hun forlod puttemiddagen dengang i 2017. I dag kan hun smile. Der er ikke længere puttemiddage på de nordsjællandske gymnasier.

Til gengæld er der en ny titel til Anja Leighton som modtager af Plan Børnefondens hæder for 2019.