Politikere splittede omkring nattens fodboldfester: - Indeholder alle ingredienser til en supersprederbegivenhed

Styrelsen for Patientsikkerhed er enige i, at EM-festerne har risiko for at sprede mere smitte.

Tusinder af danskere var lørdag på gaden og feste, efter at Danmark spillede sig i EM-semifinalen ved at besejre Tjekkiet.

Og så man hvordan folk gebærdede sig i forbindelse med festlighederne, var det svært at få øje på, at vi er midt i en corona-pandemi herhjemme.

Folk stod både tæt på hinanden og var mange mennesker samlet på et sted. Det har fået flere virologer til at advare mod, at det kan være en supersprederbegivenhed.

Den bekymring deler Peder Hvelplund, der er coronaordfører for Enhedslisten. Han har det dog lidt ambivalent med de mange fodboldfester, siger han til TV 2.

20210704-025214-L-1920x1279we


- På den ene side er det enormt befriende at se glade folk deles om en begivenhed på tværs af klasse, kultur og holdninger.

- På den anden side indeholder det alle ingredienser til en supersprederbegivenhed. Det giver lidt bekymringer, siger han.

Sundhedsordfører for Venstre, Martin Geertsen, er dog ikke synderligt bekymret over fodboldfesterne.

- Jeg synes, at det er fantastisk at se, at folk er glade og ikke så bekymrede. Det tror jeg, danskerne har brug for efter det sidste halvandet år. Vi er over tre millioner vaccinerede og 50 indlagte. Så vi står i en gunstig situation, siger han til DR.

Styrelse: Risiko for smitte i forbindelse med EM-fester

DR har også fået følgende skriftlige udtalelse fra Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed:

- Styrelsen for Patientsikkerhed er enige i, at EM-festerne har risiko for at sprede mere smitte – det ville være mærkeligt andet, når så mange mennesker samles tæt og fester. På nuværende tidspunkt har styrelsen fået indrapporteret relativt få tilfælde af smitte spredt på flere arrangementer relateret til EM, men vi er bevidste om, at der kan være mørketal.

Paradoksal forskel

Flere festivaler har i år måtte droppe planerne om at afholde koncerter på grund af situationen med coronavirus.

Peder Hvelplund mener da også, at det er paradoksalt, at der er forskel på, hvad man må i forhold til om det er fodbold eller musik, det handler om.

- Jeg tror, at erfaringerne fra EM vil give anledning til at ændre på retningslinjer for andre udendørsbegivenheder, hvis de er gode, siger han.

20210704-024534-L-1920x1280we

Han mener blandt andet man skal kigge på muligheden for at afholde den årlige Pride Parade, hvis det viser sig, at smittetallene ikke eksploderer som følge af EM i fodbold.

Peder Hvelplund mener ikke, at myndighederne skal gøre yderligere for at forhindre en potentiel lignende situation, hvis Danmark spiller sig i finalen.

- Jeg tror ikke, at det kan lade sig gøre at holde folk fra at fejre det her. Vi må konstatere, at EM har et enormt tag i befolkningen.

Han peger i stedet på vigtigheden i at teste og smitteopspore i kølvandet på de kommende fodboldfester, der forhåbentlig venter de næste uger.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik