I dag afgør retten, om tre dødsfald i København var seriemord

Han slap som 17-årig for forvaring efter voldtægt og drabsforsøg, fordi han var ung. Nu er han 28 år og tiltalt for tre drab.

Er James Schmidt, der tidligere hed Lual Lual, skyldig i seriemord?

Det afgøres søndag, når Københavns Byret afsiger kendelse om skyld og straf i retssagen mod den 28-årige mand, der er tiltalt for at have kvalt tre ældre mennesker i deres lejligheder i et boligkompleks på Østerbro.

- Der er tale om en ualmindelig grov og virkelig tragisk sag – især for ofrene og deres pårørende, siger senioranklager Søren Harbo til TV 2.

Selv har James Schmidt gennem retssagen nægtet sig skyldig i alle tre drab. Han har dog tilstået, at han kort efter ofrenes død i to tilfælde har brugt deres kreditkort til både kontanthævninger og betalinger i blandt andet taxaer og biografer.

Vil ikke 'spærres inde for livet'

Inden dommere og nævninge trak sig tilbage for at votere efter det seneste retsmøde, fik James Schmidt muligheden for at tage ordet en sidste gang. Her afviste han igen, at han skulle have slået nogen ihjel.

Han afviste at være seriemorder.

- At han vil spærre mig inde for livet, det synes jeg ikke er i orden, sagde han med henvisning til senioranklager Søren Harbo, der kræver ham idømt fængsel på livstid.

I sin afsluttende procedure citerede senioranklager Søren Harbo fra mentalerklæringen, at James Schmidt har psykopatiske træk, mangler empati og viser en grov ligegyldighed over for andres følelser.

Et billede af sig selv, den tiltalte ikke ville acceptere.

- Først og fremmest, dommer og nævninge, vil jeg godt sige, at anklageren flere gange har sagt, at han mener, at jeg er psykopat. Det mener jeg ikke, at jeg er, sagde James Schmidt, der tidligere i både byret og landsret er dømt til forvaring for voldtægt og drabsforsøg.

En straf, der imidlertid blev omstødt i Højesteret, fordi James Schmidt kun var 17 år på gerningstidspunktet.

Dansk retshistorie

Søndag afsiger retten først kendelse om skyld - altså om retten efter den samlede bevisførelse vurderer, at James Schmidt er skyldig eller uskyldig i de tre drab og forskellige forhold om bedrageri, han er tiltalt for.

Derefter, hvis han altså findes skyldig, gennemgås hans personlige forhold og mentalerklæringen, inden anklager og forsvarer procederer i forhold til den straf, han skal idømmes.

En straf, der i givet fald udmåles senere søndag.

- Jeg har bedt retten afsige en af de mest alvorlige skyldkendelser i dansk retshistorie. Altså at han skal findes skyldig i tre drab samt bedrageri, siger Søren Harbo.

Politi og retsmedicinere overså drab

Ofrene i sagen er 83-årig kvinde, der formodes kvalt 5. februar 2019, en 80-årig mand, der blev kvalt 2. marts samt en 81-årig kvinde, der blev kvalt 7. marts.

Eva Hoffmeister, Peter Olsen og Inez Hasselblad.

Dødsårsagen for de to sidste ofre er fastslået ved retsmedicinske undersøgelser, mens den 83-årige kvinde allerede var kremeret, da mistanken om drabene på Østerbro blev rejst af det sidste offers datter.

Dommen afsiges søndag i Københavns Byret, efter at sagen blev forsinket som følge af risikoen for smitte med coronavirus.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

indbrud

Politiet advarer om særlig indbrudstendens efter flere indbrud i påsken

Føtex2

Føtex "leverer lige til døren" - men her går det helt galt

svindel nemid

Tre anholdt for million-bedrageri - udgav sig for at ringe fra politiet

Helsingør

Klokke-koks: Kirkeklokker gik i gang af sig selv i nat

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere