Forvirring om smitteudbrud i København - måske er der alligevel ikke tale om den brasilianske variant

Myndighederne har muligvis meldt forkerte oplysninger ud til offentligheden.

Der var tale om en misforståelse, da Københavns Kommune tirsdag meldte ud, at der var fundet enkelte tilfælde af den brasilianske variant af coronavirus på Østerbro i København.

Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed skriftligt til TV 2.

- Vi ved, at der er tale om enten den brasilianske eller sydafrikanske variant. Om der er tale om den brasilianske eller sydafrikanske variant, ved vi først, når vi får svar på sekventering fra Statens Serum Institut, siger Bente Møller, Enhedschef og overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Vi foretager intensiveret smitteopsporing for alle tilfælde af særlige varianter, hvilket blandt andet indbefatter opsporing af nære kontakters nære kontakter med henblik på test og isolation. Det er som med den generelle smitteopsporing helt afgørende for inddæmning af smitten at de smittede og nære kontakter følger vores anbefalinger, siger hun videre.

Alle positive testsvar bliver screenet for, om der er tale om den 'almindelige' variant, altså den britiske, eller om der er tale om de særlige sydafrikanske og brasilianske varianter.

- Så snart vi får en melding om, at der er et positivt testsvar på en af de særlige varianter, foretager vi en intensiveret smitteopsporing for alle tilfælde af særlige varianter, hvilket blandt andet indbefatter opsporing af nære kontakters nære kontakter med henblik på test og isolation, siger Bente Møller.

Styrelsen for Patientsikkerhed understreger, at det ikke gør nogen forskel for smitteopsporingen, om det er den brasilianske eller den sydafrikanske variant.

Begge varianter er i myndighedernes søgelys, fordi de vurderes at være særligt smitsomme.

Må ikke sige, hvor de smittede bor

Da der i februar blev fundet tilfælde af den sydafrikanske virusvariant i Københavns Nordvest-kvarter, gjorde myndighederne hurtigt klart, hvilke gader de smittede boede på.

Men det kommer ikke til at ske på Østerbro. Og det ærgrer sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling (SF).

- Jeg ville ønske, at jeg kunne indsnævre det mere, som vi gjorde i Nordvest, men det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der bestemmer, hvor meget vi kan sige, sagde hun onsdag til TV 2 inden styrelsens melding om fejlen.

Samtidigt uddyber hun dog, at der er tale om ydre Østerbro og særligt den nordvestlige del af området.

- Jeg kan godt forstå, at det kan skabe utryghed i en by som København, men der er også et hensyn til de smittede, som skal varetages, siger Sisse Marie Welling med henvisning til, at det ikke skal være muligt at identificere de smittede.

Borgere skal blive testet

Det er uvist, præcis hvor mange smittetilfælde der inklusiv de seneste på Østerbro har været i Danmark. Seneste status fra Statens Serum Institut er fra søndag – da var ni personer i hele landet konstateret smittet med den brasilianske variant og 48 med den sydafrikanske.

Derudover var 43 tilfælde under mistanke for at være en af de to varianter.

Et større arbejde med at smitteopspore og forhindre nye tilfælde er sat i gang på Østerbro, og borgere i det berørte område har allerede fået en orientering fra kommunen – blandt andet via sms'er og plakater, der er blevet hængt op i opgange i nærheden af, hvor de smittede bor.

- Det er meget vigtigt, at folk sørger for at blive testet, særligt hvis man har fået en sms fra kommunen eller bor et sted, hvor der er hængt en plakat op, siger Sisse Marie Welling.

Hun og Styrelsen for Patientsikkerhed opfordrer desuden borgere til at isolere sig, indtil de har fået deres testsva