Fiskeleverandør står til at brænde inde med frisk fisk og kaviar

De nye restriktioner betyder, at restauranter i 38 kommuner skal lukke. Det bliver hårdt for branchen, lyder det.

Direktør i Hav Engros, Alex Klemensen, lever af at sælge fisk til restauranter fra sit lager på Københavns Fisketorv.

I øjeblikket bugner lageret af frisk fisk, der er klar til at blive sendt ud til de københavnske restauranter, som står midt i en travl jule- og nytårsperiode.

Men nu – efter mandagens pressemøde – ser december pludselig markant anderledes ud end forventet.

Som et led i de nye skærpede coronarestriktioner må barer, cafeer og restauranter i 38 kommuner endnu engang lukke ned fra onsdag 9. december.

Peter Bamberger er formand i Danish Seafood Association.
Peter Bamberger er formand i Danish Seafood Association.
Foto: TV 2

- Jeg er bekymret over, at vi igen får så kort varsel. Havde vi vidst det her i slutningen af november, havde vi bedre kunne agere, siger Alex Klemensen.

- De næste tre uger er vores absolutte højsæson, som vi går glip af. Det er den sul på kroppen, vi skal have til de næste par måneder for at kunne klare os, siger han.

Lav fremtidig indtægt

De store mængder fisk, som ligger klar på Alex Klemensens lager, skal nu fryses ned, smides ud eller afsættes i detailhandlen.

Men der er langt fra den samme mulighed for indtægt ved at sælge varerne i specialhandlen og de små butikker, siger Alex Klemensen.

Det hænger også sammen med, at det særligt er restauranter, der køber ædle fiskarter som søtunger, helleflynder og pighvar.

- Det er luksusfisk, som er sværere at have med at gøre, siger Peter Bamberger, der er formand i Danish Seafood Association:

- Jeg har voksne børn, der ikke tør at købe sådan et dyr med hjem.

Luksusfisk

Peter Bamberger er bekymret for engroshandlen, efter at de nye restriktioner er blevet meldt ud.

- Der er en stor depressiv stemning hernede i dag, siger formanden fra Københavns Fisketorv.

- Fiskefolk er et hårdført folkefærd, men problemet er, at når vi kommer ud på den anden side, så er der restauranter, der styrtbløder. De blev også lukket i foråret. Der er ikke mere at stå imod med, og derfor frygter jeg, at vi ikke tør levere til dem, fordi de ikke er kreditværdige. Jeg tror, vi har et voldsomt problem foran os, siger han.

Usikker fremtid

Anders Aagaard, ejer af Madklubben, er en af de restauratører, der er bekymret for fremtiden.

Han mener, at tingene bliver præsenteret i absolut 11. time. Han ved for eksempel ikke, om han kan holde åbent for takeaway, hvis Madklubben skal kvalificere sig til lønkompensationsordninger.

- På nuværende tidspunkt lader det ikke til, at det lader sig gøre, på trods af hvad statsministeren sagde i går, siger han.

Han har derfor givet 800-900 medarbejdere tidlig juleferie med stor usikkerhed for fremtiden.

Alex Klemensen ejer virksomheder Hav Engros, der lever af at sælge fisk til restauranter.
Alex Klemensen ejer virksomheder Hav Engros, der lever af at sælge fisk til restauranter.
Foto: TV 2

Nedlukning er baseret på erfaringer

Under mandagens pressemøde forklarede myndighederne, at nedlukningen af blandt andet restauranter er en nødvendighed for at komme smittespredningen til livs.

- Når vi overvejer nye restriktioner, ser vi sundhedsfagligt på, hvad vi ved om epidemien, og hvor vi kan forvente at se den største reduktion af smitte, sagde Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, under mandagens pressemøde.

Og statsminister Mette Frederiksen begrundede de nye tiltag med, at smitten risikerer at komme ud af kontrol uden yderligere restriktioner.

- Julen er en højtid, der har kæmpe betydning for os danskere. Hvis smitten er for høj, når vi går ind i juleferien, risikerer vi at miste kontrollen over smitten, sagde Mette Frederiksen under pressemødet.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik